Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій службі області відбулося засідання Громадської ради

опубліковано 29 вересня 2020 о 18:19

Перспективи економічного розвитку Прикарпаття та підтримку місцевого  бізнесу в умовах пандемії обговорили сьогодні на засіданні Громадської ради  при ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

За словами заступника начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталії Зікратої за вісім місяців поточного року платникам Івано-Франківщини, незважаючи на карантин,сплачено до Зведеного бюджету 7,7 млрд грн. податків та зборів, з них  до місцевих бюджетів надійшло майже 4 млрд гривень. Ці кошти  будуть скеровані на забезпечення соціальних гарантій мешканців Прикарпаття.

Позитивна динаміка, за словами посадовця, спостерігається і щодо  бізнесової активності краю. Так за період з 17.03.2020 по 01.09.2020 рік кількість зареєстрованих платників зросла на 236 суб’єктів господарювання.

Водночас, Наталія Зікрата наголосила, що податкова служба завжди готова до підтримки бізнесу та з розумінням ставиться до складних економічних обставин, у яких сьогодні доводиться працювати підприємствам. Також з метою підтримки бізнесу прийнято Закони України, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019). Наразі відбулося  збільшення лімітів річного доходу для фізичних осіб-підприємців,  а також запроваджено мораторій на окремі види перевірок (окрім перевірок щодо нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку та рентної плати), та нарахування штрафних санкцій , пені, встановлено пільги з майнових податків, єдиного податку та ЄСВ.

Що ж до контрольно-перевірочних заходів проведених податківцями,  то  за словами Наталії Зікратої, за результатами 88 документальних перевірок суб’єктів господарювання - юридичних осіб донараховано 127,6 млн гривень податкових зобов’язань. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість проведених перевірок у 2020 році зменшилась більш як на половину. Звичайно, на цей показник вплинув і коронавірус, оскільки, як відомо, на час карантину обмежено проведення окремих видів перевірок. Водночас було проведено 200 фактичних перевірок та донараховано 3,7 млн гривень фінансових санкцій

Актуальним на сьогодні залишається питання й щодо детінізації найманої праці. Як зазначила заступник начальника ГУ ДПС, з цією метою проводиться комплекс заходів щодо боротьби з нелегальною зайнятістю – від інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, заслуховувань керівників, які виплачують заробітну плату нижче мінімально-встановленого розміру до контрольно-перевірочних заходів. Крім того, посадовець наголосила, що  в ході проведення фактичних перевірок з питань дотримання платниками податків законодавства у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального,досліджуються питання використання праці найманих осіб та вживаються заходи згідно вимог чинного законодавства.

Також учасників засідання Громадської ради цікавили питання щодо списання боргу з ЄСВ для «сплячих» ФОП, а також особливості реєстрації   та використання  програмних РРО, а також терміни обов’язкового застосування касових апаратів для підприємців.