Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що робити платнику, якщо реєстрацію податкових накладних зупинено?

опубліковано 28 вересня 2020 о 14:38

Про критерії безумовної реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також про дії платників податків у разі зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них розповіла під час вебінару заступник начальника Головного управління ДПС в області Наталія Зікрата.

Насамперед посадовець зупинилася на чотирьох ознаках безумовної реєстрації таких накладних, які передбачені п.3 Постанови КМУ від 11.12.2019 №1165. Зокрема:

Перша ознака – податкові накладні, які реєструються на кінцевого споживача або на неплатника ПДВ.

Друга ознака – податкові накладні/розрахунки коригування, що вкладаються в 500-тисячний щомісячний ліміт, у разі одночасного виконання таких умов:

- обсяг постачання товарів/послуг, зазначений у зареєстрованих ПН/РК у поточному місяці (крім РК, складених у попередніх місяцях) за операціями з одним отримувачем – платником ПДВ, не перевищує 50 тис. грн;

- сума ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена в попередньому місяці, становить понад 20 тис. грн;

- керівник – посадова особа такого платника ПДВ обіймає аналогічну посаду не більш ніж у трьох платників податків ПДВ.

Третя ознака – ПН/РК платників ПДВ із високим податковим  навантаженням, тобто сплата ПДВ за останні 12 місяців таким платником становить понад 1 млн грн, а загальне податкове навантаження за останні 12 місяців – понад 5%.

Четверта ознака – у поданій на реєстрацію ПН відображена операція з товаром за кодом згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) та/або послугою за кодом відповідно до Державного класифікатора продукції послуг (ДКПП), які зазначені в Таблиці даних платника податку, урахованій контролюючим органом.

Тож, якщо за результатами перевірки визначено, що ПН/РК відповідають хоча б одній з ознак безумовної реєстрації, то реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування не зупиняється.

Проте, якщо подані платником ПН/РК на реєстрацію не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації, то платник перевіряється на відповідність критеріям ризиковості платника податку, ризиковості здійснення операцій, а також показникам, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

У разі якщо подана на реєстрацію ПН/РК не пройшла автоматизований моніторинг відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, реєстрація такої податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

В таких випадках платник податків повинен насамперед з’ясувати причину зупинки реєстрації. Для цього, каже Наталія Зікрата, необхідно ознайомися з квитанцією, що надходить до Електронного кабінету платника і є підтвердженням зупинення реєстрації податкових накладних. У такій квитанції зазначається: номер і дата складання  податкового документу, реєстрація якого зупинена, критерій ризиковості платника податку, на підставі якого у  і призупинено реєстрацію та пропозиція платнику податків надати письмове пояснення та копії документів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про поновлення реєстрації.

В одному з випадків, причиною зупинення реєстрації податкових накладних у квитанції можуть бути зазначені п. 1-6 Критеріїв ризиковості здійснення операцій, а саме:

п.1 - відсутність товару/послуги, зазначеної в ПН, поданій для реєстрації в ЄРПН, у таблиці даних платника податку на додану вартість як товару/послуги, що на постійній основі постачається, та обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПК/РК до ПН на збільшення суми податкових зобов'язань, яку подано для реєстрації в Реєстрі, дорівнює або перевищує величину залишку;

п. 2 – відсутність ліцензій, виданих органами ліцензування;

п. 3 – відсутність актуального запису в Реєстрі платників акцизного податку з реєстрації пального;

п. 4 – складення РК до ПН, що складена на отримувача платника податку, що передбачає зміну номенклатури товару/послуги (згідно з УКТЗЕД);

п. 5 – перевищення суми компенсації вартості зазначеної в РК на зменшення суми податкових зобов’язань;

п. 6 – складення РК на зменшення податкових зобов’язань до ПН,  складеної на неплатника податку у строк, що перевищує 14 календарних днів.

Тоді для підтвердження реальності господарської операції, зазначеної у податковій накладній, реєстрацію якої зупинено платник має право надати письмові пояснення та копії документів до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у ПН/РК. Письмові пояснення та копії документів подаються до ДПС лише в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі наведено в наказі Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Також посадовець зауважила, що у випадку, коли в платника податку зупинено реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування, складених на одного отримувача – платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких ПН/РК відображено однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП, то в такому випадку можна  подати одним Повідомленням письмові пояснення та копії документів до декількох ПН/РК.

Наталія Зікрата зауважила, що разом з повідомленням про розблокування ПН/РК, платнику необхідно надати документи щодо придбання товару та його реалізації. Приміром, якщо це виробництво, то документи надаються по основних постачальниках сировини, яка використовується при виробництві товару, що буде в подальшому реалізований. Сільгоспвиробникам також необхідно подати статистичні форми звітності для аналізу відповідності вирощеного і зібраного врожаю його реалізації.

Також платникам податків слід пам’ятати, що всі основні засоби та транспортні, власні чи орендовані, повинні бути відображені у формі 20-ОПП. Дана інформація аналізуватиметься комісією і впливатиме на остаточне рішення.

Копії наданих платником документів розглядаються комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів.

Рішення щодо результатів розгляду надсилається платнику в електронному вигляді.

У разі, якщо платник податків не згодний з рішенням регіональної комісії, він може оскаржити рішення в адміністративному порядку до ДПС України протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності рішення комісії контролюючого органу про відмову у реєстрації ПН/РК в Реєстрі.

Рішення комісії ДПС з питань розгляду скарг не підлягає подальшому адміністративному оскарженню та може бути оскаржене в судовому порядку.

В іншому випадку, у квитанції також може бути зазначено п.1-8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість. Це свідчить про те, що платника податку віднесено до переліку ризикових платників. Платник отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через Електронний кабінет у день прийняття такого рішення комісією регіонального рівня. У рішенні зазначається підстава, відповідно до якої встановлено відповідність суб’єкта господарювання критеріям ризиковості платника податку.

В даній ситуації платник податків, окрім подання копій документів щодо підтвердження реальності господарської операції, зазначеної у ПН, реєстрацію якої призупинено, має право подати через Електронний кабінет інформацію та копії документів для виключення його з переліку ризикових.

Перелік документів, копії яких можуть бути подані для розгляду питання щодо невідповідності платника Критеріям ризиковості, наведені в Постанові Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165.

Інформацію та копії документів, подані платником ПДВ, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення, яке надсилається платнику в день його прийняття.

Також для розблокування ПН/РК платнику податків потрібно надати до органів ДПС Таблицю даних платника. Cлід зазначити, що дану таблицю можна подавати як за фактом зупинення реєстрації накладних, так і на упередження зупинення реєстрації ПН/РК.

Таблиця даних платника податку - це зведена інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, що подається платником до податкового органу щодо кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, та/або кодів послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України на постійній основі

Таблиця даних платника податку подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Якщо Таблиця даних податковим органом враховується, то реєстрація податкових накладних не зупиняється.

 

Таблиця даних платника розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після її отримання та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Наталія Зікрата звернула увагу платників податків й на технічну сторону поданої документації. Оскільки якісно відскановані документи, подані у відповідних форматах, забезпечать своєчасність та належний розгляд пакетів документів для прийняття комісією позитивного рішення.

На завершення Наталія Зікрата наголосила, що одним з першочергових завдань податкової служби є налагодження партнерських стосунків з платниками податків, готовність з ними до відкритого діалогу та надання їм консультаційної допомоги. Тому посадовець нагадала платникам податків, що отримати консультації щодо зупинення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, вони можуть за номерами телефонів ГУ ДПС в Івано-Франківській області (0342) 77-18-85 та 77-18-70.