Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості заповнення Податкової декларації з плати за землю

опубліковано 21 серпня 2020 о 11:49

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області звертають увагу платників на особливості заповнення Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) на 2020 рік, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 №560 (в редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 №9).

Так, у разі наявності у Декларації відмітки «земельний податок» заповнюється розділ І, у разі наявності у Декларації відмітки «орендна плата» заповнюється розділ II, зокрема:

у колонці 2 вказаних розділів зазначається код цільового призначення земельної ділянки відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Держкомзему від 23.07.2010 № 548, та має відповідати документам, що засвідчують/ підтверджують право власності/користування земельними ділянками, договору оренди за земельні ділянки державної або комунальної власності (арабськими цифрами у форматі XX.XX):

-         01- землі сільськогосподарського призначення.

-         02 - землі житлової забудови;

-         03 - землі громадської забудови;

-         04 - землі природно-заповідного фонду;

-         05 - землі іншого природоохоронного призначення;

-         06 - землі оздоровчого призначення;

-         07 - землі рекреаційного призначення;

-         08 - землі історико-культурного призначення;

-         09 - землі лісогосподарського призначення;

-         10- землі водного фонду;

-         11- землі промисловості;

-         12- землі транспорту;

-         13- землі зв'язку;

-         14 - землі енергетики;

-         15- землі оборони;

-         16- землі запасу;

-         17- землі резервного фонду;

-         18- землі загального користування.

У колонці 3 розділу І зазначається вид права на земельну ділянку:

1 - власність; або 2 - постійне користування.

У колонці 3 розділу ІІ вказується дата укладання договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності у такому форматі: дд.мм.рррр, де: число місяця, мм — місяць, рррр - рік;

У колонках 4-6 розділу І (послідовність цифр, букв, дата) вказується інформація з документів, які засвідчують право власності або користування земельною ділянкою.

У колонках 3-6 розділу II (послідовність цифр, дата) вказується інформація з договорів оренди земельних ділянок державної або комунальної власності.

У разі припинення права власності або користування земельною ділянкою (в т. ч. оренди земельної ділянки державної або комунальної власності) колонки 4-6 розд. І та колонки 3-6 розд. II заповнюються аналогічно.

У колонці 7 вказаних розділів зазначається кадастровий номер земельної ділянки (у форматі 0000000000:00:00:0000) у разі наявності.

У колонці 8 вказаних розділів зазначається площа земельної ділянки у га (з чотирма десятковими знаками).

У колонці 9 вказаних розділів зазначається площа земельної ділянки в кв.м (з двома десятковими знаками). При цьому не допускається заповнення показників площі землі одночасно в колонці 8 та 9 по одному кадастровому номеру.

У колонці 10 вказаних розділів вказується нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки (якщо її проведено) в гривнях (з двома десятковими знаками). Нормативна грошова оцінка землі має бути уточнена станом на 01 січня поточного року на коефіцієнт індексації;

У колонці 11 розділу І зазначається нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в гривнях (з двома десятковими знаками) - для земель де не проведена нормативна грошова оцінка.

Зазначимо, загальні суми значення «Усього» колонки 17 розділу І та значення Усього колонки 12 розділу II  повинні відповідати даним колонки 3 рядка 3 розділу III.

Звертаємо увагу, що при заповненні податкової декларації з плати за землю необхідно заповнювати всі обов'язкові реквізити, передбачені  пунктом 48.4 статті 48 Податкового кодексу, оскільки за їх відсутності документ втрачає визначений Податковим кодексом статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків. Зокрема, в Декларації обов’язково потрібно зазначати код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

У разі подання Декларації з невірно зазначеним кодом КОАТУУ, за вказаним кодом виникає об’єкт оподаткування з нарахованими податковими зобов’язаннями, а за кодом КОАТУУ, де фактично знаходиться земельна ділянка, виникає факт неподання або несвоєчасного подання декларації. В такому разі до платника застосовуються штрафні санкції відповідно до ст.120 Податкового кодексу.