Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільна турбота

, опубліковано 31 липня 2020 о 10:20

Вчора, 29 липня, народний депутат Кива публічно поінформував, що йому стало відомо про вчинення протягом червня поточного року низкою українських підприємств операцій з формування фіктивного податкового кредиту («скрутка») на суму 2,7 млрд грн. Дивним чином оприлюднення зазначеної інформації збіглося у часі з публікаціями на аналогічну тематику народного депутата Дубінського. Проте громадянин Кива обмежився лише гучними заявами та загальними цифрами, без публікації конкретного переліку «підприємств-злочинців», що, на думку Киви, завдали своїми операціями збитків національній економіці на мільярди гривень.

Таку зворушливу турботу про захист інтересів бюджету можна було б тільки вітати, якби вона була щирою. Проте ДПС нагадує громадянину Киві, що два місяці тому він наполягав на притягненні до відповідальності тих, хто став на заваді «скруткам».

Як повідомлялося раніше, у травні поточного року ДПС та СБУ спільно було виявлено вразливість в Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ), яка дозволяла низці підприємств, що здійснювали формування податкового кредиту з ознаками фіктивності, безперешкодно реєструвати податкові накладні навіть після отримання статусу ризикового підприємства. Відбувалося це внаслідок невідповідності алгоритму роботи СЕА ПДВ нормативним актам, що регламентують її діяльність. Завдяки швидким та рішучим діям ДПС, СБУ та Мінцифри, зазначену вразливість вдалося усунути. Завдяки чому вже у червні поточного року реальний (а не вигаданий громадянами Дубінським та Кивою) обсяг «скруток» зменшився на порядок, що одразу позначилось на рівні податкової ефективності ПДВ, а отже – і обсягу податкових надходжень.

 

Як не дивно, але саме народний депутат Кива 03.06.2020 звернувся до правоохоронних органів із заявою про злочинне, на його думку, втручання працівників ДПС у роботу СЕА ПДВ, що завдало шкоди інтересам платників податків. Одночасно Кива надіслав запит із зазначеного питання до ДПС, на який отримав повну та детальну відповідь, яку, нажаль, протягом двох місяців так і не наважився оприлюднити.

Враховуючи поточні заяви народного депутата Киви, ДПС вважає, що суспільство має право знати зміст нашого діалогу, а тому публікує його запит, відповідь на нього, а також схему діяльності одного з тих «платників», інтереси якого намагався захистити народний депутат Кива два місяці тому.

 

 

ДПС переконана, що кримінальні справи, порушені СБУ та ДБР за фактами діяльності зазначеного «платника», а також його спільників та покровителів матимуть свій логічний фінал у вигляді притягнення їх до кримінальної відповідальності.