Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці звертають увагу на заповнення всіх реквізитів податкової звітності з туристичного збору

опубліковано 22 липня 2020 о 15:06

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області звертають увагу платників на заповненні всіх реквізитів податкової звітності з туристичного збору, зокрема графи «місця проживання (ночівлі)» додатку до податкової декларації з туристичного збору.

Нагадаємо, форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.07.2015 № 636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 08.05.2019 № 186),  показники в якій відображаються не наростаючим підсумком, а окремо за кожний квартал.

У новій формі декларації передбачено Додаток «Розрахунок № 2 податкових зобов'язань з туристичного збору», в якому зокрема зазначається кількість діб розміщення, розмір мінімальної заробітної плати та ставку податку в залежності від типу туризму (внутрішній або в’їзний). Окрім цього, у Розділі ІІ Додатку здійснюється розрахунок авансових внесків з туристичного збору, а також вказуються реквізити рішення органу самоврядування про встановлення таких авансових внесків. Якщо суб'єкт господарювання є податковим агентом на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам за КОАТУУ органів місцевого самоврядування, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, йому необхідно подавати одну податкову декларацію з кількома додатками.

Податкову декларацію з туристичного збору податкові агенти подають до контролюючого органу щокварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. У разі, якщо суб’єктом господарювання протягом звітного кварталу господарська діяльність не проводилася, послуги з тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) не надавалися та відсутні показники, які підлягають декларуванню, то декларація за такий звітний квартал не подається.

Податкові агенти перераховують туристичний збір до бюджету за своїм місцезнаходженням щоквартально або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Нагадаємо, туристичний збір є місцевим збором. Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі). Платники перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) сплачують суму збору податковим агентам.

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, про ріст надходжень з туристичного збору. Цьогоріч, в порівнянні із минулим роком, надходження з туристичного збору зросли на 0,5 млн гривень і склали 3,3 млн гривень.