Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ірина Столярик: Незважаючи на карантинні заходи, прикарпатці сумлінно виконали конституційний обов’язок щодо декларування своїх доходів

опубліковано 14 липня 2020 о 11:18

«Незважаючи на те, що цьогоріч складні економічні умови, зокрема через розповсюдження коронавірусу, прикарпатці продемонстрували сумлінність у виконанні конституційного обов’язку щодо декларування своїх доходів, отриманих у 2019 році», - зазначила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, в порівнянні із минулим роком збільшилась не лише кількість поданих декларацій про майновий стан і доходи, сума задекларованих доходів, а й суми податків та зборів, які визначені до сплати. Так, мешканці Прикарпаття подали понад 6200 декларацій, ріст кількості – на 100 декларацій. При цьому, громадяни задекларували майже 784 млн грн доходів, що на 59,4 млн грн більше ніж торік, та відповідно мають сплатити 24,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що на 12 млн грн більше ніж минулого року. 

Посадовець зауважила, що у зв’язку із запровадженням у цьому році карантинних заходів термін деклараційної кампанії був подовжений до 1 липня, а строк сплати задекларованих сум перенесений до 1 жовтня 2020 року. На сьогодні громадяни вже сплатили до бюджету 6,9 млн грн ПДФО та 1,6 млн грн військового збору.

Переважно прикарпатці декларували доходи отримані від успадкованого й дарованого майна, від продажу рухомого й нерухомого майна, від надання майна в лізинг (оренду) та іноземні доходи.

Важливо, що до кампанії декларування доходів приєдналось чимало відомих людей – вихідців з Прикарпаття. Зокрема, Степан Гіга, Володимир Пушкар, Алла Івашина, Олег Чигер, Ярослав Борута, Василь Мельникович, Ігор Чепіль тощо. 

Також, Ірина Столярик зазначила, що в цьому році, як і торік, доходи понад 1 млн грн зазначили у своїх деклараціях 32 особи. Сума задекларованого прикарпатськими мільйонерами доходу складає 132,7 млн грн, і порівняно з минулим роком більша на 8,8 млн гривень. До державної скарбниці від мільйонерів цьогоріч має надійти 6 млн грн податків і зборів.

Найбільша кількість цьогорічних мільйонерів проживає в м.Івано-Франківську, Коломийському, Калуському та Долинському районах.

Як приклад, одним із офіційно найбагатших людей Івано-Франківщини цьогоріч задекларовано 8,3 млн грн доходів отриманих в 2019 році, з них 5,7 млн грн – це іноземні доходи. З отриманих доходів декларант вже сплатив до бюджету 1,1 млн гривень податків і зборів.

Також Ірина Столярик згадала про випадки, коли декларація про майновий стан і доходи подається з метою отримання податкової знижки. В цьому випадку термін подання декларацій триває до 31 грудня. На сьогодні вже майже 3 тисячі осіб задекларували до повернення з бюджету 8,0 млн грн податку на доходи фізичних осіб, з яких вже 4,6 млн грн повернуто платникам. В основному до складу витрат громадяни відносили витрати на власне навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення та витрати на іпотечне кредитування.