Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 76 відсотків судових справ вирішено на користь держави

опубліковано 17 липня 2020 о 10:39

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що з початку року із 281 справи, які розглядалися у судах, на користь держави юристи податкової служби Івано-Франківської області виграли 214 справ на суму 362,8 млн гривень. Це понад 76 відс. кількості розглянутих справ та 82,8 відс. суми таких справ.

При цьому, на користь платників винесено 67 судових рішень на суму 75,3 мільйона грн, що складає 23,8 відс. кількості та 17,2 відс. суми. Про це повідомили.

Загалом, протягом січня-червня поточного року юридичним підрозділом ДПС Івано-Франківської області здійснювалось супроводження 822 справи різних категорій на загальну суму 2,4 млрд гривень. З них 303 справи за позовами органів ДПС до платників податків на загальну суму 0,9 млн грн та 519 справ на загальну суму 1,4 млрд грн за позовами платників  податків до органів ДПС.

Нагадаємо, що податкове законодавство дає можливість платникам врегулювати спори ще до звернення в суд.

Статтею 56 Податкового кодексу України передбачено механізм оскарження рішень органів ДПС. Зокрема, у разі якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених Податковим Кодексом або іншими законами України, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до контролюючого органу вищого рівня.

Скарга подається до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

При цьому, Законом України від 16.01.2020 № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» з 23.05.2020 року внесено зміни до пункту 56.3 статті 56 Податкового кодексу. Зокрема,  якщо платник податків, з поважних причин пропустив 10-денний строк на адміністративне оскарження рішень органів ДПС, він може подати його протягом 6 місяців після закінчення цього терміну. При цьому, такому платнику разом із скаргою необхідно подати клопотання про відновлення пропущеного строку, додавши до нього копії документів, що підтверджують поважність причини. Контролюючий орган вищого рівня, розглядаючи клопотання платника податків, поновлює пропущений строк на подання скарги в адміністративному порядку, якщо визнає причини його пропуску поважними.