Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З виплачених своїм вкладникам процентів Прикарпатські банки сплатили майже 14 мільйонів гривень податку

опубліковано 15 липня 2020 о 09:00

У першому півріччі фінансові установи Прикарпаття перерахували до державного бюджету 13,8 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб з нарахованих процентів за вкладами. Показники надходжень перевищили минулорічні майже на 0,9 мільйона гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Щомісячно з відсотків за депозитами від прикарпатських платників державна скарбниця отримує в середньому 2,3 мільйона гривень ПДФО.

Найбільші платежі за шість місяців спрямували суб'єкти господарської діяльності м. Івано-Франківська – понад 10,8 млн грн та Долинського району –0,9 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що відповідно до норм пункту 170.4 статті 170 Податкового кодексу України доходи у вигляді процентів нарахованих на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором - 1,5%.

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування, тобто банківська установа. Сплачуються нараховані податки до бюджету податковим агентом у термін не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Крім цього, податкові агенти - банки відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок та загальну суму утриманого з них податку у податковому розрахунку за формою 1-ДФ. При цьому, у податковому розрахунку за формою 1-ДФ не зазначається інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані такі доходи.