Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Змінено перелік об’єктів нежитлової нерухомості, з яких не сплачується податок

опубліковано 04 червня 2020 о 14:37

Законом України від 16.01.2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу України щодо об’єктів нерухомості, з яких не сплачується податок. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Так, в новій редакції викладено підпункти «е» і «є» пп. 266.2.2 ст. 266 Податкового кодексу України, в яких зазначено перелік нерухомості, з якої не сплачується податок. Зокрема, це об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках. Тобто, з 23 травня 2020 року до переліку пільгованих об’єктів додано тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності.

Також уточнено перелік будівель промисловості, за які не треба сплачувати податок на нерухомість. Починаючи з 23 травня п. р. не будуть оподатковуватися об’єкти нерухомості, які належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. Такі будівлі промисловості мають використовуватися за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010 та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку іншим суб’єктам господарювання.

В попередній редакції норма Податкового кодексу виключала з об’єктів оподаткування всі будівлі промисловості, у тому числі без обмеження їх використання безпосередньо підприємствами промисловості, що давало можливість застосовувати преференцію і щодо об’єктів нерухомості, зданих в оренду іншим суб’єктам господарювання.