Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На користь держави юристи податкової служби виграли більше 260 мільйонів гривень

опубліковано 13 травня 2020 о 11:41

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області впродовж січня-квітня 2020 року юристи податкової служби Івано-Франківської області виграли на користь держави 141 справу на суму 260,3 млн гривень. На користь платників винесено 45 судових рішень на суму 47,3 мільйона гривень. За січень-квітень 2020 року від позовної роботи до бюджету надійшло 17,7 млн. грн.

Загалом, на 1 травня поточного року управлінням правового забезпечення ГУ ДПС в Івано-Франківській області здійснювалось супроводження 673 справ різних категорій, які знаходились на розгляді в усіх судових інстанціях на загальну суму 2,2 млрд гривень. З них 192 справи за позовами органів ДПС до платників податків на загальну суму 818,2 млн грн та 481 справа за позовами платників  податків до органів ДПС в Івано-Франківській області на загальну суму 1,4 млрд гривень. Юристи супроводжували справи щодо визнання недійсними податкових повідомлень - рішень, позови щодо стягнення податкового боргу, визнання боржника банкрутом, тощо.

Нагадаємо, податкове законодавство дає можливість платникам врегулювати спори ще до звернення до суду. Статтею 56 Податкового кодексу України передбачено механізм оскарження рішень органів ДПС.

Звертаємо увагу, Законом України від 30.03.2020 року № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" внесено зміни до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, відповідно до яких передбачено зупинення перебігу строків, встановлених статтею 56 Кодексу (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків, що надійдуть до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

При цьому, таке зупинення не породжує будь - яких наслідків, передбачених статтею 56 Податкового кодексу України.

Тобто, якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно), строки для подання таких скарг призупиняються, а платник податків може подати відповідну скаргу з врахуванням часу, що минув до такого призупинення. Такі скарги повинні бути прийняті та розглянуті контролюючим органом в загальному порядку.  

Слід зазначити, що вказані зміни не  стосуються скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та /або від’ємного значення з податку на додану вартість.