Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість мораторій на застосування штрафних санкцій не поширюється

опубліковано 23 квітня 2020 о 12:38

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області звертають увагу, що мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені за період з 1 березня по 31 травня 2020 року, не поширюється зокрема на санкції за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість.

Це передбачено Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до Податкового кодексу України.

Зокрема, платників податків не звільняють від застосування до них фінансової відповідальності контролюючими органами за такі порушення:

- неподання, несвоєчасне подання податкової звітності з ПДВ;

- несплату, несвоєчасну сплату податкових зобов’язань з ПДВ.

Слід також зазначити, що мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок, не поширюється на проведення камеральних перевірок та перевірок з питання бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування, отримають заявлене бюджетне відшкодування у разі узгодження ДПС за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених нормами Податкового кодексу України, за результатами документальної перевірки.

Разом з тим, штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не застосовуються. Однак, порушення вимог щодо реєстрації податкової накладної з ПДВ чи розрахунку коригування до неї негативно впливає на право контрагента платника податків скористатися правом на нарахування податкового кредиту з ПДВ.