Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи необхідно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального суб’єкту господарювання, який придбав пальне для власного споживання та планує для зберігання відвантажити таке пальне на акцизний склад, розпорядником якого є інший СГ?

опубліковано 08 квітня 2020 о 15:56

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що суб’єкт господарювання який придбав пальне, крім пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів, для власного споживання чи промислової переробки та планує, з метою його зберігання, відвантажувати таке пальне на акцизний склад, розпорядником якого є інший суб’єкт господарювання, повинен, не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення такого відвантаження зареєструватись платником акцизного податку як особа, що реалізує пальне.

Нагадаємо, платником акцизного податку є особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне.

Підпунктом 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Податкового кодексу України визначено, що особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, постійних представництв, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального.

Реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Відповідно до п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ реалізацією пального для цілей розд. VI «Акцизний податок» ПКУ вважаються будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

- до акцизного складу;

- до акцизного складу пересувного;

- для власного споживання чи промислової переробки;

- будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

- у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

- при використанні пального суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу/акцизного складу пересувного, що передано (відпущено, відвантажено) платником акцизного податку таким суб’єктам господарювання виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Розпорядником акцизного складу вважається суб’єкт господарювання - платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизний склад та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Додаткові матеріали