Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про другий пакет податкових новацій для підтримки бізнесу на час карантину розповів Юрій Якимишин

опубліковано 02 квітня 2020 о 11:13

Як зазначив в.о.начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Юрій Якимишин Президент підписав Закон України від 30.03.2020 року №540 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)", який набрав чинності з 2 квітня 2020 року та передбачає підтримку бізнесу у ці непрості часи, зокрема збільшення лімітів річного доходу для фізичних осіб-підприємців, відтермінування мораторію на перевірки з єдиного внеску, штрафних санкцій, пільг з податків та зборів тощо.
 
"Для покращення умов ведення бізнесу та підтримки мікро, малого та середнього підприємництва, найочікуванішою новацією для них стало збільшення граничних обсягів доходів отриманих протягом року підприємцями-платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп", - зазначив Юрій Якимишин.
 
За його словами, для ФОПів першої групи максимальний розмір річного доходу збільшено з 300 тисяч гривень до 1 мільйона гривень, для другої групи ліміт збільшено з 1,5 мільйонів гривень до 5 мільйонів гривень, для третьої - з 5 мільйонів гривень до 7 мільйонів гривень.
 
Тимчасово, з метою боротьби з коронавірусною хворобою  з 17 березня по останній день дії карантину звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення в Україну і постачання на її території товарів, необхідних для цих заходів та за переліком, визначених Кабінетом міністрів України.
 
Також, у 2020 році у платників податку на прибуток, витрати на медикаменти, ліки, обладнання і т.д. передані чи перераховані установам охорони здоров'я як внесок в боротьбу з коронавірусом, враховуються без обмежень.
 
До 30 квітня 2020 року державним підприємствам, що є виробниками спирту та дезінфікуючих засобів, дозволено використовувати виготовлений ними етиловий спирт для виробництва дезінфекторів без наявності зареєстрованих лічильників спирту за умови обладнання кожного місця відпуску дезінфекторів засобами обліку виготовленої продукції.
 
Тимчасово, до 31 травня 2020 року, акцизний податок справляється за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту, який використовується для виробництва дезінфекційних засобів. 
 
Також посадовець нагадав, що першим пакетом змін,  передбачених Законом України від 17.03.2020 № 533 установлено, що податківці не проводитимуть документальні та фактичні перевірки, крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування податку на додану вартість та камеральних перевірок,  з 18 березня до 31 травня 2020  року, а з єдиного внеску до 18 травня 2020 року. Проте вже в другому пакеті змін мораторій на проведення перевірок щодо правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску продовжено по 31 травня 2020 року. 
 
Також в другому пакеті змін доповнено, що обмеження не стосуються фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства щодо обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, цільового використання пального та спирту етилового платниками, обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками тощо. 
 
Всі перевірки суб'єктів господарювання, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються по 31 травня 2020 року.
 
Камеральна перевірка податкової декларації, крім податкової декларації ПДВ, за звітні (податкові) періоди березень – травень 2020 року, або уточнюючих розрахунків, крім уточнюючих розрахунків з ПДВ, що були подані платниками податків протягом березня-травня 2020 року, може бути проведена лише протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання.
 
Також, тимчасово припиняється оскарження рішень контролюючих органів, в частині процедури адміністративного оскарження, які надійшли, і ті, які надійдуть по 31 травня 2020 року, та тих, що не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.  Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбаченних чинним законодавством. 
 
Також Юрій Якимишин зупинився на обмеженні до 31 травня 2020 року більшості штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, а також подовження терміну не застосування штрафів і пені з єдиного соціального внеску до цієї ж дати.