Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатці сплатили понад 18 мільйонів гривень податку на нерухомість

опубліковано 19 березня 2020 о 10:46

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, протягом 2020 року жителі Івано-Франківщини сплатили 18,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це на 3,0 млн грн більше ніж надійшло у 2019 році.

Нагадаємо, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості. Юридичні особи самостійно визначають суму податку до сплати у декларації та сплачують податок за 2020 рік. Фізичним особам податок нараховують органи податкової служби, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. Громадяни в поточному році сплачуватимуть податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2019 році. Сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою, квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв.м і будинку площею більше 120 кв.м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв.м., тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри. Крім того, розрахована сума податку на нерухоме майно, збільшується на 25000 грн за кожен об’єкт нежитлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м для квартири або 500 кв. м для будинку.

Також звертаємо увагу, що в зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби, Законом України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» передбачено пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема, за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 Податкового кодексу України.

Також цим законом передбачено, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), що відповідно до підпункту 266.7.5. пункту 266.7 статті 266 цього Кодексу подали податкову декларацію мають право подати уточнюючу податкову декларацію в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за відповідні місяці. Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки перерахунок буде здійснено контролюючим органом.