Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як припинити підприємницьку діяльність та знятися з обліку в податкових органах?

опубліковано 05 березня 2020 о 09:44

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області інформує, що припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця проводиться державним реєстратором не пізніше наступного робочого дня з дати отримання від ФОП реєстраційної картки на проведення реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Форма реєстраційної картки затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 №3268/5 "Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

В день реєстрації припинення підприємницької діяльності орган державної реєстрації передає податковому органу відповідне повідомлення, в якому зазначається номер та дата внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Згідно пункту 177.11. статті 177 Податкового кодексу України фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Загалом, для повного зняття з обліку в податковому органі фізична особа-підприємець має забезпечити остаточні розрахунки з податків та зборів та єдиного внеску, подати ліквідаційну звітність, закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах та в установлені строки подати до податкової інспекції для проведення документальної позапланової перевірки усі первинні та інші документи, пов’язанні з обчисленням та сплатою податків і зборів, єдиного внеску. Отже, підприємці можуть бути зняті з податкового обліку тільки в разі відсутності податкової заборгованості перед бюджетом.

Також, підставою для зняття ФОП з податкового обліку є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за судовим рішенням, або у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою. Крім цього, податковий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи – платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом України, тобто 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації у відповідності до статті 78 ПКУ.

Зняття з обліку як платника єдиного внеску відповідно до п.1 ст.5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», здійснюється після проведення остаточного розрахунку, за заявою платника після проведення перевірок платників.

Порядок припинення підприємницької діяльності та підстави зняття з обліку в податкових органах, передбачено пунктом 65.10 статті 65, статті 67, Податкового кодексу України та вимог розділу XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 зі змінами та доповненнями.

Дані про зняття з обліку фізичної особи-підприємця передаються податковим органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку.