Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юрій Якимишин: Впорядкування документів на право власності на об’єкти нерухомості забезпечить коректне нарахування податку на нерухомість

опубліковано 10 лютого 2020 о 12:57

Громадянам, які мають у власності об’єкти житлової чи нежитлової нерухомості, податкові органи щороку до 1 липня здійснюють нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про це на брифінгу повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Юрій Якимишин.

Посадовець нагадав, що оподаткуванню підлягає житлова та нежитлова нерухомість, в тому числі її частка. Зокрема, об’єктами житлової нерухомості є житловий будинок (садового типу і багатоквартирний), прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, садовий будинок, дачний будинок і т.д.

До об’єктів нежитлового фонду відносяться: гараж, господарські (присадибні) будівлі, сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні тощо.

Також Юрій Якимишин нагадав, що податок нерухоме майно нараховується виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нерухомості та відповідної ставки податку, яка встановлюється рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад і не може перевищувати 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. метр.

За словами в.о. керівника податкової служби Івано-Франківщини, з метою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, типи об’єктів нерухомості визначаються на підставі оригіналів документів, що підтверджують право власності на такі об’єкти, а також на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

При цьому посадовець звернув увагу, що у разі якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб - платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі - платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом. У випадку якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі – платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Фізичні особи – співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити податковий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

«Громадянам, у яких відбулись зміни у праві володіння нерухомістю, до прикладу: продано квартиру чи житловий будинок, отримано нерухомість у спадщину, дарунок тощо, необхідно, в першу чергу, внести відповідні зміни в документи на право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Крім цього, таким громадянам, у разі зміни місця реєстрації, необхідно протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву форми 5-ДР для внесення відповідних актуальних даних в Державний реєстр фізичних осіб-платників податків», – зазначив посадовець.

За словами посадовця, після здійснення громадянином вищезазначених заходів, податковий орган володітиме правильною інформацією щодо об’єкту нерухомості, що в свою чергу дозволить вірно нарахувати податок на нерухомість, а громадянину – вчасно отримати повідомлення-рішення про нарахування податку та позбавить необхідності щороку проводити звірки.