Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юрій Якимишин: Деклараційна кампанія є індикатором податкової культури громадян

опубліковано 22 січня 2020 о 15:39

Традиційно з початком року розпочинається кампанія декларування громадянами своїх доходів, яка триває до травня місяця. Під час такої кампанії певні категорії фізичних осіб зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан та доходи за 2019 рік та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Крім того, податкову декларацію мають право подати окремі громадяни з метою отримання податкової знижки. Про це на брифінгу зазначив в.о. начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Юрій Якимишин.

За його словами, результати тогорічної деклараційної кампанії показали, що збільшилась не лише кількість поданих громадянами декларацій про майновий стан і доходи (+600 декларацій) та сума задекларованих доходів (+ 293,3 тис. грн), а й сума узгоджених до сплати зобов’язань. Завдяки чому, додатково надійшло майже 10 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,6 млн грн військового збору. «Такі показники є індикатором податкової культури прикарпатців, адже добровільно декларуючи доходи та сплачуючи податки, громадяни роблять свій індивідуальний внесок у добробут нашого краю та всієї держави», - зауважив в.о. керівника податкової служби області.  

Також посадовець зазначив, що цьогорічна кампанія декларування не зазнала змін, і традиційно громадяни декларують минулорічні доходи, отримані від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, продажу акцій та інших цінних паперів, від отримання спадку, подарунків, іноземних доходів та інших доходів, що підлягають оподаткуванню ПДФО, та доходів від осіб, які не є податковими агентами. Так само подають декларацію фізичні особи – платники податку, які отримували окремі види оподатковуваних доходів, що не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільнені від оподаткування.

Такі платники зобов’язані самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію про майновий стан і доходи до податкової служби за місцем реєстрації.

При цьому, декларантам слід звернути увагу на зміну форми податкової декларації про майновий стан і доходи. Цьогоріч їм необхідно звітувати за оновленою формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями від 25.04.2019 року №177.

Для заощадження часу посадовець рекомендує подавати декларацію не поштою, чи особисто відвідуючи податкову інспекцію, а в електронному вигляді за допомогою сервісу ДПС України «Електронний кабінет платника». Перевагою подання звітності через сервіс податкової служби, є те, що у ньому декларація частково заповниться автоматично, на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого чи рухомого майна.

Крім того, Юрій Якимишин звернув увагу на граничні строки подання декларації про майновий стан і доходи для:

- громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, це 30 квітня 2020 року;

- громадян, які мають право на податкову знижку – 31 грудня 2020 року;

- фізичних осіб-підприємців, крім «підприємців-спрощенців»  – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року) – 10 лютого 2020 року.

Довідково: За результатами кампанії декларування в 2019 році загалом по області подали декларації про майновий стан та доходи 10997 громадян, якими задекларовано доходів на загальну суму 1308,6 млн гривень. Із цієї суми громадяни сплатили 23,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 3,9 млн грн військового збору.

На податкову знижку подано майже 7094 декларацій. Задекларована сума податку на доходи фізичних осіб, заявлена до  відшкодування склала 15,3 мільйонів гривень.