Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Завдяки прикарпатським податківцям від легалізації заробітної плати надійшло 2,9 млн гривень податків і зборів

опубліковано 20 січня 2020 о 11:38

Податківці Івано-Франківщини протягом 2019 року проведено ряд профілактичних заходів з легалізації заробітної плати, за результатами яких суб’єктами господарювання додатково сплачено до бюджетів понад 1,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,6 млн грн єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду України. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Так, за січень-грудень 2019 року на засіданнях комісії при районних державних адміністраціях з питань підвищення рівня виплати заробітної плати та індивідуально-роз’яснювальної роботи, заслухано 1442 керівника юридичних осіб та 1157 підприємців – фізичних осіб в результаті чого підвищено рівень заробітної плати на 1274 підприємствах та у 1035 підприємців-фізичних осіб.

Крім того, протягом року податківцями Івано-Франківської області проведено 189 фактичних перевірок платників податків, в тому числі 24 перевірки спільно з Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області. Під час проведення фактичних перевірок виявлено використання праці 85 найманих працівників без належного оформлення з ними трудових відносин, стосовно 204 найманих працівників суб’єкти господарювання подали повідомлення про прийняття їх на роботу.

Водночас, за провадження господарської діяльності (роздрібна торгівля, послуги) без державної реєстрації як суб’єкта господарювання на 11 фізичних осіб-підприємців у відповідності до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення  складено протоколи про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року у зв’язку з збільшенням розміру мінімальної заробітної плати збільшилися розміри штрафів за порушення трудового законодавства, відповідальність за які передбачені статтею 265 Кодексу законів про працю України.

Зокрема, за фактичний допуск працівника без оформлення трудового договору, або ж оформлення на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний час, установлений на підприємстві та виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та податків передбачено штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (141690 грн).

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених чинним законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.  (14169 грн).

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці застосовується штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно правопорушення (47230 грн).