Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для прикарпатських податківців проведено майже 250 профілактичних заходів з питань запобігання корупції

опубліковано 14 січня 2020 о 18:04

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС в Івано-Франківській області впродовж 2019 року проведено 249 профілактичних та роз’яснювальних заходів з метою недопущення та завчасного виявлення проявів корупції серед податківців Івано-Франківщини. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, працівниками відділу з питань запобігання та виявлення корупції організовано 42 роз’яснювальні заходи для працівників податкової служби області, а також 207 посадовим особам ГУ ДПС надано методичну та консультаційну допомогу з питань дотримання корупційного законодавства.

Крім того, відповідно до статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII стосовно 95 посадових осіб проведено заходи зовнішнього та самостійного врегулювання конфлікту інтересів.

Під час проведення профілактичних заходів фахівці підрозділу приділяли значну увагу питанню своєчасності подання декларації особами, які зазначені в статті 3 Закону, тобто особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що відповідно до частини першої статті 45 Закону посадові особи органів податкової служби, які є державними службовцями, зобов’язані до 1 квітня 2020 року подати річну декларацію, за минулий рік, заповнивши її на офіційному веб-сайті НАЗК.

Державні службовці, які припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, а також подають декларацію, за минулий рік наступного року після припинення діяльності.

Разом з тим, згідно з вимогами статті 52 Закону, особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані у десятиденний строк письмово повідомити Національне агентство з запобігання корупції про:

- відкриття суб'єктом декларування або членом його сім'ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента;

- суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (або понад 96,0 тисяч грн.), встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Водночас, відповідно до статті 50 цього Закону, починаючи з 1 січня 2020 року коло суб’єктів декларування, що зобов’язані повідомляти про суттєві зміни у майновому стані, буде застосовуватись лише до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, та суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.