Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу

опубліковано 08 січня 2020 о 12:49

Відповідно до статті 169 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями платник податку має право на отримання податкової соціальної пільги. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Соціальна пільга – це можливість платника зменшити нараховану суму місячної заробітної плати на розмір такої пільги. Право на таку пільгу у 2020 році має кожен працівник, який отримує заробітну плату у розмірі, що не перевищує 2943 грн (сума місячного прожитковому мінімуму, який діє на 1 січня, помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень).

Пільга складає 50% місячного розміру прожиткового мінімуму для дієздатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року. У 2020 році це – 1051 грн (50% від 2102 грн прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року).

Податкова пільга надається тільки за одним місцем роботи та починає застосуватися роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на її використання. Пільга не застосовується, якщо працівник, окрім заробітної плати, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта тощо.

Отже, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу тільки за одним місцем роботи за умови якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.