Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації в застосуванні РРО – в коментарі в.о. начальника ГУ ДПС Юрія Якимишина для газети «Галицький кореспондент»

опубліковано 26 грудня 2019 о 15:28

Ухвалення Верховною Радою законів, які змінюють умови і порядок використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), викликало у суспільстві неабиякий резонанс. Чого тільки не довелося почути і прочитати в ці дні: і що держава почала наступ на малий бізнес, якому начебто доведеться витрачати шалені гроші на придбання і обслуговування касового апарату, і що на порушників чекають захмарні штрафи. І навіть про те, що невдовзі бабусі чи дідусю, які продають на ринку власну городину, доведеться освоювати РРО.

Як відомо, у вересні цього року Верховною Радою України прийнято Закони від 20.09.2019 р № 128-ІX «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та № 129- ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», якими змінено умови і порядок використання реєстраторів розрахункових операцій.

Як зазначив в.о. начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Юрій Якимишин, новації в сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів. Також, реалізація положень цих законів допоможе захисти споживачів за рахунок посилення контролю за проведенням розрахункових операцій та запровадження програмних РРО.

Водночас, вимоги застосування РРО не змінюють умови роботи на спрощеній системі оподаткування, оскільки підприємці будуть мати альтернативу використовувати або традиційний касовий апарат, або спеціальні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО.

«Для можливості використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми, ДПС забезпечить безкоштовне програмне рішення для суб’єктів господарювання. Таку програму можна буде встановити на будь-який «гаджет» - планшет, ноутбук смартфон, перетворивши його таким чином у касовий апарат. Обслуговування такого програмного продукту також буде безкоштовним для суб’єктів господарювання», - сказав посадовець.

За словами в.о.керівника податкової служби Прикарпаття, платники податків вже з 1 січня 2020 року зможуть протестувати програмні реєстратори розрахункових операцій. По завершенні тестового періоду, а саме з 19 квітня 2020 року, платники матимуть змогу використовувати програмні РРО в повноцінному режимі. При цьому наголосив, що  використання програмного РРО чи традиційного касового апарату залежатиме від вибору суб’єкта господарювання.

Також, Юрій Якимишин звернув увагу, що у разі відсутності інтернету ДПС передбачено можливість використання новітніх пристроїв в режимі offline до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця. Крім цього, на сьогодні вживаються заходи щодо врегулювання питання можливості працювати без використання РРО через відсутність мережі.

Юрій Якимишин розповів і про порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій.  Зокрема зазначив, що з жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності, які здійснюють продаж ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО необхідно буде ресторанам, кафе, турагенціям, готелям та продавцям товарів через мережу інтернет.

З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

«Як і раніше, не потрібно використовувати РРО спрощенцям 1 групи (річний дохід до 300 тис. грн), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства та суб’єктам господарювання, які здійснюють розрахунки шляхом перерахування коштів за товар чи послугу в безготівковій формі банківським переказом на поточний рахунок продавця без застосування платіжних карток», - сказав посадовець.

Головний податківець Івано-Франківщини акцентував увагу ще на одному  питанні пов’язаному з РРО, а саме: роботі механізму «Кешбек».

«Механізм «Кешбек» - це відшкодування покупцям (споживачам) 100  відсотків вартості придбаних товарів, робіт або послуг, - сказав Юрій Якимишин. - З 1 жовтня 2020 року покупці, які сплатили за товар чи послугу більше 850 грн зможуть оскаржити чеки, видані їм з порушеннями. При цьому, можливість поскаржитись  буде лише через Електронний кабінет платника. До скарги необхідно буде додати електронні копії документів. Після перевірки скарги контролерами та застосування штрафних санкцій до порушника, покупець отримає свою компенсацію - «кешбек», у розмірі 100 відсотків вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у скарзі». 

Також в.о. начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Юрій Якимишин розповів про відповідальність суб’єктів господарювання за порушення порядку проведення розрахункових операцій. За його словами, штрафи застосовуватимуться в таких випадках. Якщо під час перевірки будуть встановлені факти проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг) або непроведення розрахункових операцій через РРО. Також штраф застосовуватиметься за виявлення факту невідповідності суми готівкових коштів даним денного звіту реєстратора, у сумі, що перевищує 10% розміру мінімальної заробітної плати. Крім цього, штраф буде, для тих платників, хто використовує розрахункові книжки, якщо під час перевірки у них буде встановлено невідповідність готівки, яка є в касі, загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими протягом робочого дня.

 «З 19 квітня 2020 року до 1 жовтня 2020 року розмір штрафу за порушення, вчинене вперше становитиме 10% вартості товару, проданого з порушеннями, та 50% - за кожне наступне порушення. Після перехідного періоду розмір штрафів буде збільшено і складатиме 100% вартості товару, проданого з порушеннями - за перше порушення та 150% - за кожне наступне порушення», - зазначив посадовець.

Насамкінець Юрій Якимишин зазначив, що у підприємців ще є час, аби підготуватися до зміни правил у застосуванні РРО і у цей перехідний період податкова не залишить підприємців сам на сам із їх проблемами. «Ми готові проводити роз’яснювальну роботу, готові відповісти на всі запитання, навчити, якщо доведеться, користуватися новими програмами, показати, як це працює, аби перехід на нові правила роботи був по-максимуму комфортним», - підсумував податківець.