Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скаргу на порушення розрахункових операцій громадяни зможуть подати через Електронний кабінет платника

опубліковано 24 грудня 2019 о 10:45

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що нещодавно Верховною Радою України, з метою виведення готівкових коштів з тіньового обороту при проведенні розрахунків у сфері торгівлі і послуг з використанням реєстратора розрахункових операцій, внесено зміни до Податкового кодексу України.

Зокрема, Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» до п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України  додано новий підпункт 14.1.278, яким встановлено, що користувачам – покупцям (споживачам) товарів, робіт та послуг, надається можливість здійснювати заходи контролю за діяльністю продавців та надавачів послуг при проведенні розрахунків (оплати товару).

Таким чином, покупці (споживачі товару) через Електронний кабінет платника, який функціонує відповідно до ст. 421 ПКУ отримують можливість:

1) правильно заповнювати та подавати відповідну скаргу на виявлене  порушення  порядку проведення розрахункових операцій якщо вартість товарів (робіт, послуг),  на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;

2) контролювати достовірність розрахункових документів (фіскальних чеків), які зберігатимуться у системі обліку документів реєстраторів розрахункових операцій;

Окрім того, покупці (споживачі) одержать доступ до інформації:

- щодо стану розгляду своєї скарги;

- про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування податковим органом; 

- про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету;

- щодо стану виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за поданою скаргою в обсягах та порядку, встановлених законодавством.

Зазначені зміни до Податкового кодексу України, передбачені Законом України №129-ІХ,  наберуть чинності з 01.10.2020 року.

Водночас нагадаємо, щоб скористатися послугами Електронного кабінету  та отримати електронний цифровий підпис платники Івано-Франківської області можуть звернутися до Івано-Франківського управління ГУ ДПС в області (м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 20, перший поверх, каб.110, тел. 0342-77-19-05) або до Калуського управління ГУ ДПС в області, (м.Калуш, вул. Василя Стуса,2, перший поверх, каб.107, тел. 03422 6-28-71).