Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Більше 157 мільйонів гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів надійшло від бізнесу Прикарпаття

опубліковано 19 грудня 2019 о 12:30

В Головному управлінні ДПС в  Івано-Франківській області інформують, що протягом січня-листопада 2019 року до місцевих бюджетів надійшло 157,3 млн грн акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сума надходжень зросла на 7,5 млн гривень.

Згідно з Податковим кодексом України, суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, можуть провадити роздрібну торгівлю підакцизними товарами лише за наявності відповідної ліцензії.

Так, з початку року прикарпатським платникам податків видано 8209 таких ліцензій, з них 4461 – на роздрібну торгівлю алкоголем, 3490 – на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, 211 – на роздрібну торгівлю пальним та 47 ліцензій на зберігання пального. За придбані ліцензії бізнес сплатив до місцевих бюджетів понад 18,9 млн гривень.

Нагадаємо, що з 18 грудня 2019 року набув чинності Закон України від 02.10.2019 року №139-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності». Вищезазначеним законом змінено порядок та підстави притягнення до адміністративної відповідальності за порушення, пов’язані з господарською діяльністю без ліцензій, наданням фінансових послуг, торгівлею алкоголем та тютюновими виробами з підробленими акцизними марками чи без таких.

Зокрема, за торгівлю (оптову, роздрібну, експорт, імпорт) спиртом етиловим, коньячним, плодовим та роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без ліцензії передбачено накладення штрафу від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 до 34000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої).

Відповідно до нової редакції ч.1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення за діяльність з порушенням ліцензійних умов відповідальності не буде. Проте, буде вважатись порушенням діяльність в період припинення дії ліцензії, якщо законодавством не передбачено умови функціонування суб’єкту господарювання в цей період.

Накладення штрафу від 250 до 500 НМДГ (від 4250 до 8500 грн) передбачено за порушення ліцензіатом установленого законом строку повідомлення органу ліцензування про зміну відомостей, зазначених у заяві та документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії. Крім того, за невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов штраф складатиме від 500 до 1500 НМДГ (від 8500 до 25500 грн).

Притягувати до відповідальності за порушення з питань ліцензування за ст. 164 КУпАП будуть адміністративні суди на підставі протоколів уповноважених осіб органів ліцензування.