Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатцям, які скористалися правом на податкову знижку, повернуто майже 14 мільйонів гривень

опубліковано 03 грудня 2019 о 15:43

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області інформує, що впродовж 11 місяців 2019 року правом на податкову знижку скористалися  6375 прикарпатців, які за підсумками 2018 року задекларували до повернення 14,0 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. На сьогодні на рахунки громадян вже повернуто з бюджету 95 відсотків визначеної суми до відшкодування.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума задекларованого податку на доходи фізичних осіб зросла на 2,7 млн гривень, а з бюджету на рахунки громадян повернуто більше ніж на 3,1 млн гривень.

Нагадаємо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати:

- частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

- суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної,загальної професійної (професійно-технічної) або вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника /члена сім”ї першого ступеня споріднення.

- суму коштів, сплачених платником на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім”ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань тощо.

- суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплаче них платником, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Повний перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено в пункті 166.3 статті 166 Податкового кодексу України.

Для отримання податкової знижки платнику необхідно подати до органу податкової служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи. Термін надання такої декларації до 27 грудня 2019 року включно. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування  податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні  податкові роки не переноситься.