Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова: запрошуємо прикарпатців перевірити свої реєстраційні дані

опубліковано 28 листопада 2019 о 17:49

Нещодавно ГУ ДПС в Івано-Франківській області опубліковано на своєму сайті список громадян-боржників, за якими рахується податковий борг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Опублікований список визвав у прикарпатців шалений ажіотаж та зацікавленість, а в декого невдоволення. Аналогічна ситуація може виникнути у громадян при оприлюдненні списку податкових боржників з орендної плати, земельного та транспортного податку.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог статті 70 Податкового кодексу України (п.п.70.2 та 70.7) громадяни у разі зміни місця проживання зобов’язані протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву форми 5-ДР для внесення відповідних актуальних даних в Державний реєстр фізичних осіб-платників податків.

Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб податкові повідомлення-рішення про нараховану суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку чи податку з власників транспортних засобів обов’язково надійдуть у визначений законом термін до адресата.

В іншому випадку, громадянин може не отримати повідомлення від органу ДПС про нараховані суми зазначених податкових платежів, а відтак своєчасно виконати свій обов’язок, передбачений статтею 67 Конституції України.

В подальшому, щоб не потрапляти у перелік податкових боржників, кожному громадянину, котрий змінював свої реєстраційні дані, зокрема прізвище, ім’я, по батькові або місце проживання (реєстрації) після того, як востаннє звертався до державної податкової інспекції щодо присвоєння відповідного реєстраційного номера облікової картки платника податків, необхідно прийти до податкової інспекції і надати необхідні документи, які засвідчують право власності на нерухоме майно, реєстраційне посвідчення на транспортний засіб,або витяг з державного земельного кадастру і подати заяву за формою 5-ДР  за місцем нової реєстрації (проживання).

Також, громадяни мають можливість, при наявності електронного цифрового підпису, подати документи через Електронний кабінет, який розміщено на сайті ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

При цьому, для проведення звірки рекомендуємо громадянам, надати:

1.Оригінали документів на право власності на нерухоме майно (договір купівлі-продажу квартири, будинку, Будинкову книгу);

2.Витяг з Державного реєстру речових прав та прав власності на нерухоме майно;

3.Реєстраційні документи на транспортний засіб, який перебуває у власності громадянина;

4.Договір оренди земельної ділянки.