Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Прикарпаття перевірили 275 продавців алкогольних напоїв та тютюнових виробів

опубліковано 18 листопада 2019 о 15:12

З початку року податківці Прикарпаття здійснили 275 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Про це повідомили в ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Одним із поширених порушень є продаж підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) особам, які не досягли 18 років. Так, по отриманих матеріалах (адміністративних справах) від інших органів у 2019 році до суб’єктів господарювання Івано-Франківської області застосовано 136,0 тис.грн. фінансових санкцій та анульовано 20 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами (13 - на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, 7 - на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами). В т.ч. до суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території  міста Івано-Франківська застосовано 47,6 тис.грн. фінансових санкцій та анульовано 5 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2 ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Звертаємо увагу, що законодавством забороняється продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

-  особами, які не досягли 18 років;

-  особам, які не досягли 18 років;

-  у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;

-  у закритих спортивних спорудах;

-  з торгових автоматів;

-  на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

-  поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

-  з рук тощо.

За продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 6800 гривень та передбачено анулювання ліцензії (згідно ст. 17 Закону № 481).

Довідково: станом на 1 листопада 2019 року суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на території Івано-Франківської області отримали 7312 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. За придбання цих ліцензій підприємці сплатили до місцевих бюджетів 17,2 млн гривень.