Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам туристичного збору за новою формою необхідно звітуватись з ІІІ кварталу 2019 року

опубліковано 01 жовтня 2019 о 18:00

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що ДПС України листом від 30.09.2019 року №2140/7/99-00-04-04-03-18 надала роз’яснення щодо запровадження нової форми податкової декларації з туристичного збору.

Зокрема, у листі зазначено, що з 1 січня 2019 року змінено порядок справляння туристичного збору, зокрема: база справляння збору, порядок встановлення ставки збору, визначено поняття внутрішнього та в’їзного туризму, запроваджено норму, відповідно до якої збір може сплачуватися авансовими внесками.

Наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 року за №186 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору» внесено зміни до форми Податкової декларації з туристичного збору. Зазначений наказ опубліковано в «Офіційному Віснику» 13.08.2019 року за №61 і цього ж дня набрав чинності.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України, у разі запровадження нової форми декларації її застосування передбачено з наступного кварталу за днем оприлюднення.   

Враховуючи зазначене, з метою належного забезпечення платниками туристичного збору норм Кодексу при визначенні податкових зобов’язань з туристичного збору Декларацію за новою формою необхідно подавати вже за ІІІ квартал 2019 року.

Нагадаємо, у новій формі декларації передбачено Додаток «Розрахунок № 2 податкових зобов'язань з туристичного збору», в якому зокрема зазначається кількість діб розміщення, розмір мінімальної заробітної плати та ставку податку в залежності від типу туризму (внутрішній або в’їзний).

Окрім цього, у Розділі ІІ Додатку здійснюється розрахунок авансових внесків з туристичного збору, а також вказуються реквізити рішення органу самоврядування про встановлення таких авансових внесків (що передбачено п. 268.7.1 ст. 268 Податкового кодексу України).

Також змінами  передбачено, якщо суб'єкт господарювання є податковим агентом на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам за КОАТУУ органів місцевого самоврядування, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, подається одна Податкова декларація з кількома додатками.