Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Набув чинності Закон України щодо зменшення тиску на бізнес

опубліковано 26 вересня 2019 о 17:34

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, 18.09.2019 року Президентом України підписано Закон України № 101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінально-процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес».

Даним Законом, зокрема, виключено з Кримінального Кодексу статтю 205, згідно якої кримінально караним визнавалось створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності з метою приховування незаконної діяльності або здійснення видів діяльності щодо яких є заборона.

Також Законом підвищено розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і платежів для встановлення наявності ознак складів кримінальних правопорушень, передбачених статтею 212 Кримінального кодексу України («Ухилення від сплати податків»).

Тепер мінімальний розмір суми ухилення від сплати податків, за який передбачена відповідальність за статтею 212 Кримінального кодексу України перевищує 2881,5 тис грн, (раніше ця сума складала 960,5 тис грн). Не надходженням до бюджетів коштів у великих розмірах вважатиметься сума, яка перевищує 4802,5 тис грн (раніше ця сума складала 2881,5 тис грн), в особливо великих розмірах – сума понад 6723,5 тис грн (раніше було 4802,5 тис грн).

Крім цього, збільшено розмір штрафів за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах - від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис грн до 85 тис грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Раніше розмір штрафу становив від 17 тис грн до 34 тис грн.

Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах каратимуться штрафом від п’яти тисяч до семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тис грн до 119 тис грн)  з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Раніше розмір штрафу становив від 34 тис грн до 51 тис грн).

Закон опубліковано в Голосі України» 24.09.2019 року і набирає чинності з 25 вересня 2019 року.