Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Івано-Франківщини взяли участь у семінарі для представників об’єднаних територіальних громад

опубліковано 25 вересня 2019 о 16:06

25 вересня 2019 року в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар для представників прикарпатських об’єднаних територіальних громад. В заході прийняли участь фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, які розповіли учасникам заходу про роль органів місцевого самоврядування у процесі справляння місцевих податків і зборів.

Так, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС в Івано-Франківській області Олександр Орищенко детально роз’яснив порядок та терміни сплати фізичними особами податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю. Крім того, посадовець звернув увагу представників об’єднаних територіальних громад на перспективи розширення податкової бази місцевих бюджетів в умовах реалізації реформи місцевого самоврядування та зазначив, що законодавчо створені всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів. Однак необхідна більш принципова позиція органів місцевого самоврядування, адже саме вони є господарями своїх територій і повинні бути зацікавлені в міцній фінансовій базі.

На семінарі також розглянули питання адміністрування туристичного збору. Зокрема, начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів, екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДПС в Івано-Франківській області Валентина Мельник розповіла присутнім про суттєві зміни в справлянні туристичного збору з 1 січня 2019 року та порядок нарахування та сплати податкових зобов’язань. Вона зауважила представникам об’єднаних територіальних громад, що з метою забезпечення поступлень до місцевих бюджетів туристичного збору місцевим радам необхідно не тільки прийняти рішення, в яких передбачати ставки збору та авансові внески, але і визначати та оприлюднювати на свої сайтах переліки податкових агентів.

Валентина Мельник також зазначила, що для збільшення надходжень до місцевих бюджетів збору за паркування транспортних засобів місцеві громади можуть прийняти рішення або внести зміни до чинних рішень щодо визначення місць паркування, зокрема встановити збір на територіях, де здійснюється стихійне паркування транспортних засобів.