Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Міністерство фінансів надало роз’яснення щодо правомірності перебування у Реєстрі неприбуткових установ обслуговуючих кооперативів

опубліковано 16 вересня 2019 о 12:42

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що Міністерство фінансів України у листі від 02.09.2019 № 11210-09-63/21886 «Щодо обслуговуючих кооперативів»  надало роз’яснення щодо правомірності перебування у Реєстрі неприбуткових установ та організацій обслуговуючих кооперативів, у тому числі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Зокрема, у листі зазначено, що відповідно до п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткова установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Обслуговуючі кооперативи та сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи можуть бути включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій за умови відповідності їх установчих документів вимогам п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України, серед яких є заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників) та визначення в установчих документах неприбуткової організації порядку передачі активів у разі припинення неприбуткової організації як юридичної особи.

Також, обслуговуючі  та сільськогосподарські кооперативи повинні дотримуватись під час здійснення господарської діяльності вимог п.п. 133.4.2 цього ж пункту Кодексу, відповідно до якого доходи ((прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі використання обслуговуючими та сільськогосподарськими кооперативами доходів (прибутків) для цілей інших, ніж визначені п.п. 133.4.2. п.133.4 ст. 133 Кодексу, такі організації підлягають виключенню з Реєстру неприбуткових установ та організацій, а також сплачують податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та штрафні санкції відповідно до норм Податкового кодексу України.

Більш детальніше щодо питання правомірності перебування у Реєстрі неприбуткових установ та організацій обслуговуючих кооперативів, у тому числі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, можливо ознайомитись у листі Міністерства фінансів України № 11210-09-63/21886.

Додаткові матеріали