Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізичні особи – підприємці до початку здійснення діяльності зобов’язані зареєструвати Книгу обліку доходів і витрат

опубліковано 05 вересня 2019 о 11:47

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що фізичні особи – підприємці до початку здійснення діяльності зобов’язані зареєструвати Книгу обліку доходів і витрат після дати їх державної реєстрації. Вести Книгу обліку доходів і витрат фізичні особи – підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані відповідно до норм Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями. В Книзі обліку на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати за підсумком робочого дня.

Книга обліку ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді.

У разі обрання ведення Книги обліку у паперовому вигляді фізична особа зобов’язана подати до контролюючого органу за основним місцем обліку примірник Книги обліку, на титульному аркуші якої зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), податкова адреса, номер та дата свідоцтва про право на здійснення незалежної професійної діяльності (за наявності).

Книга обліку прошнурована, пронумерована, безоплатно реєструється в контролюючому органі. Книга обліку засвідчується підписом керівника або заступника контролюючого органу та скріплюється печаткою.

У разі необхідності реєстрації нової Книги обліку протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга обліку залишається у фізичної особи.

Зареєстрована Книга обліку видається платнику податків або уповноваженій на це особі безпосередньо в контролюючому органі, через яку її подано.

У разі обрання ведення Книги обліку в електронній формі фізична особа зобов’язана: отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді, укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом та сформувати заяву на отримання Книги обліку і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв’язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.