Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Івано-Франківські податківці провели «гарячу лінію» щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО суб’єктами господарювання та право громадян на податкову знижку

опубліковано 25 грудня 2023 о 13:36

Начальник Івано-Франківської ДПІ Олександра Михайловська під час сеансу телефонного зв’язку “гаряча лінія” відповідала на запитання громадян щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО суб’єктами господарювання та подання декларацій про майновий стан та доходи для отримання податкової знижки. Надаємо відповіді на найактуальніші питання, з якими звертались платники податків. 

Запитання: Як підприємцю зареєструвати програмний РРО?

Відповідь: Реєстрація програмного РРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО. Така заява подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, має перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП. Крім того, якщо є наймана особа-касир, то суб’єкт господарювання повідомляє про сертифікати електронних підписів або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО. 

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. 

Запитання:Чи застосовується відповідальність до ФОП - платника єдиного податку за проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО на неповну суму вартості проданих товарів?

Відповідь: За проведення розрахункових операцій без застосування РРО, не проведення їх на повну суму, не видачу розрахункового документа до підприємців платників єдиного податку ІІ, ІІІ та IV груп, крім тих, які здійснюють продаж підакцизних товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і ювелірні вироби будуть застосовані штрафи в розмірі 25% вартості проданих із порушенням товарів – за перше порушення та 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне порушення. До решти суб’єктів господарювання застосовуватимуться штрафні санкції в розмірі 100% при першому порушенні і 150% при кожному наступному порушенні.

Запитання:Чи може обрати спрощену систему оподаткування ФОП, якому в поточному році за рішенням контролюючого органу було анульовано реєстрацію платника єдиного податку третьої групи та здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у разі її повторної реєстрації?

Відповідь:Фізична особа – підприємець, якій в поточному році за рішенням контролюючого органу було анульовано реєстрацію платника єдиного податку (першої – третьої групи) та здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (позбавлення статусу підприємця), у разі її повторної реєстрації суб’єктом господарювання:

у поточному році – не може обрати спрощену систему оподаткування;

у наступному році – зможе обрати спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом про анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Запитання: За яких підстав податкова служба видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Нормами Податкового кодексу встановлено, що платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження Декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

За зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано Декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.06.2017 №568 зі змінами та доповненнями. Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу Довідки за встановленою формою та поданої Декларації.