Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Рожнятівщині податківці розповіли платникам податків про актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 13 березня 2023 о 14:39

На черговій зустрічі з платниками податків начальник Рожнятівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Михайло Гирда розповів про актуальні питання податкового законодавства.

Зокрема посадовець поінформував про кампанію декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році, яка триватиме до 1 травня 2023 року та розповів про категорії фізичних осіб, які зобов’язані подати річну податкову декларацію. Михайло Гирда також розповів про право у громадян скористатися податковою знижкою, за здійснення ними певних витрат у минулому році. У такому випадку, до декларації необхідно додати документи, які підтвердять  вартість понесених видатків.    

Крім того, Михайло Гирда розповів, що у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання  за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення. За словами посадовця, якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику, у кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар. Також, мінімальне податкове зобов’язання  не будуть сплачувати власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних та садових кооперативах. 

Нагадав начальник ДПІ і про норми діючого законодавства щодо застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти. Водночас зазначив, якщо торгівля здійснюється у сільській місцевості, то суб’єкти господарювання за умови дотримання певних норм законодавства можуть провадити торгівлю без РРО, однак із обов’язковим відображенням розрахункових операцій в КОРО чи книгах РК.  

На завершення заходу Михайло Гирда розповів про електронні сервіси ДПС України та порядок подання звітності за допомогою Електронного кабінету платника.