Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які податки сплачувати у 2023 році розповіли платникам у Косівській ДПІ

опубліковано 26 січня 2023 о 16:05

Про новації податкового законодавства, які діятимуть у 2023 році, розповіла на зустрічі платникам податків начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко.

Зокрема, посадовиця розповіла, що у 2023 році підприємці та юридичні особи, які мають у власності або в оренді сільськогосподарські угіддя, зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік та подати податкову декларацію за податковий (звітний) рік разом з додатком - розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

Також Оксана Мельниченко нагадала, що у 2023 році фізичні особи – підприємці другої – четвертої груп, які здійснюють готівкові розрахунки та ті, які здійснюють продаж підакцизної продукції зобов’язані використовувати РРО або ПРРО. Крім цього, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тис. осіб обов’язково повинні застосовувати ще й  платіжні термінали.

Водночас посадовиця звернула увагу, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо, при продажу товарів чи наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані зареєструвати книги обліку розрахункових операцій.

За словами керівника ДПІ, можуть не реєструвати КОРО суб'єкти господарювання, які прийняли рішення не проводити розрахункові операції у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії та затвердили таке рішення власним розпорядчим документом. При цьому, такі платники, у разі необхідності та за власним бажанням, можуть зареєструвати КОРО у порядку та строки, визначені відповідним законодавством або скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.

Крім цього, Оксана Мельниченко розповіла, що в період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення суб’єкти господарювання, які використовують для провадження діяльності електрогенераторні установки, можуть зберігати до 2000 літрів пального на кожному такому об’єкті без придбання відповідної ліцензії. Якщо підприємство для заправлення електрогенераторної установки використовує пальне в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, то йому необхідно подати до контролюючого органу декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального. Подання такої декларації є підтвердженням права на зберігання пального. Водночас посадовиця зауважила, що у разі, якщо в період дії воєнного стану на території України та протягом тридцятиденного строку з дня його припинення або скасування, контролюючим органом будуть виявлені факти зберігання суб’єктом господарювання пального без отримання ліцензії та за відсутності належним чином поданої декларації, до такого суб’єкта господарювання застосовуватиметься відповідальність.

Під час зустрічі Оксана Мельниченко нагадала і про можливість громадян до 1 березня 2023 року скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням. Як зазначила посадовиця, подати одноразову декларацію можуть особи, які мають активи, розміщені на території України або за її межами, і якщо такі активи були одержані такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

За словами керівника Косівської ДПІ, одноразова декларація подається в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, а одноразовий збір сплачується протягом 30 календарних днів після її подання, при цьому сплатити одноразовий збір можна одним платежем впродовж 30 календарних днів або розтермінувати сплату на три платежі.

Також  Оксана Мельниченко поінформувала про кампанію декларування доходів громадян, отриманих ними у 2022 році, з яких не були сплачені податки, про право громадян на податкову знижку за понесеними витратами впродовж минулого року.

Крім цього, посадовиця розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема про роботу сервісу «Електронний кабінет», за допомогою якого можна подавати звітність та перевіряти стан розрахунків з бюджетом.