Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО та легалізацію активів розповіли платникам податків податківці Надвірнянщини

опубліковано 04 липня 2022 о 11:23

В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо запровадження РРО та програмних РРО начальник Надвірнянської ДПІ Василь Гнатюк провів  чергову зустріч з підприємцями – платниками, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Під час зустрічі  Василь Гнатюк наголосив, що застосування РРО або ПРРО є обов’язковим у разі проведення готівкових розрахунків підприємцями- платниками єдиного податку другої-четвертої груп. При цьому звернув увагу, що при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів) фізичним особам-підприємцям – платникам єдиного податку другої – четвертої груп дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО або програмних РРО. Проте такі суб’єкти господарювання повинні використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Посадовець повідомив, що під час воєнного стану необхідність використання РРО чи ПРРО підприємцями не зникла. Тобто при здійсненні кожної розрахункової операції підприємець має формувати розрахунковий документ з відповідними реквізитами і надавати його споживачу у роздрукованому вигляді або направляти в електронній формі. І це дуже важливо, оскільки з 17.03.2022 р. перевірки дотримання порядку проведення розрахункових операцій знову дозволені у всіх суб’єктів господарювання.

Водночас зауважив, що на період дії воєнного стану штрафні санкції за відсутність реєстраторів розрахункових операцій у суб’єктів господарювання, які зобов’язані їх використовувати, не застосовуються, проте при реалізації підакцизних товарів, під час продажу яких РРО має використовуватися обов’язково.

 Також Василь Гнатюк розповів платникам податків про особливості одноразового добровільного декларування, про те, які активи необхідно декларувати, про особливості декларування готівкових коштів, порядку визначення декларантом вартості об’єкту та застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.

Повідомив, що кампанія із добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб триватиме до 1 вересня поточного року.