Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шляхи наповнення бюджетів коломийських громад під час воєнного часу обговорили податківці та представники місцевого самоврядування

опубліковано 04 травня 2022 о 10:04

Податківці Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області спільно з представниками 8 територіальних громад, зокрема Коломийської, Гвіздецької, Коршівської, Печеніжинської, Нижньовербізької, Підгайчиківської, Матеївецької, П’ядицької, обговорили необхідність налагодження скоординованої  та тісної співпраці між усіма ланками органів місцевого самоврядування щодо забезпечення належних надходжень до місцевих бюджетів у нелегкий воєнний час у країні.

Так, заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк зазначила, що сумлінне виконання податкових зобов’язань громадян перед державою зараз важливо як ніколи, адже вчасно сплачені податки будуть спрямовані, насамперед, на потреби військових. Також посадовець зауважила, що держава з розумінням ставиться до важких умов, у яких зараз опинилася частина бізнесу, і наразі урядом прийнято низку змін до чинного законодавства. Зокрема, ними передбачено, що під час воєнного стану підприємці-спрощенці першої та другої груп з квітня цього року єдиний податок сплачуватимуть добровільно, а з березня можуть не сплачувати єдиний соціальний внесок, але при цьому їм не буде зараховано стаж. Також податківцями надаються адміністративні послуги всім тимчасово переміщеним суб’єктам господарювання та громадянам.

Начальник Коломийського відділу погашення податкового боргу Олександра Симчич звернулася до представників тергромад скерувати свою роботу зокрема й на заходи впливу до податкових боржників. Погашення наявної заборгованості та недопущення виникнення нової дає можливість громадам здійснювати фінансування власних потреб.

Також начальник Коломийського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Ольга Стецюк нагадала присутнім, що одним із джерел наповнення місцевих бюджетів є щорічна кампанія декларування доходів громадян. Фізичні особи, які отримали неоподатковані доходи у 2021 році, зобов’язані заповнити і подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2022 року. Також зазначила, що для тих громадян, які не мають можливості подати декларацію вчасно, у період воєнного стану термін подання таких декларацій подовжено на шість місяців після припинення або скасування воєнного стану. Окрім того,Ольга Стецюк нагадала, що триває одноразове (добровільне) декларування, тобто громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином в минулих періодах, можуть їх легалізувати, добровільно подавши декларацію та сплатити одноразовий збір.

Також податківці нагадали, що відновлено фактичні перевірки бізнесу. Зокрема, проводяться обстеження закладів торгівлі щодо рівня цін на основні продовольчі товари та наявність платіжних банківських терміналів.

Наостанок податківці зауважили на необхідності дотримання податкового законодавства усіма платниками податків. А також зазначили, що чинним законодавством передбачено, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно сплатити податкові платежі під час воєнного стану, такі платники звільняються від передбаченої Податковим кодексом відповідальності, однак після закінчення воєнного стану платники повинні протягом 6-ти місяців сплати податкові зобов’язання.