Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про подання звітності за формою 20-ОПП розповіли податківці Івано-Франківської ДПІ під час гарячої лінії

опубліковано 24 червня 2020 о 17:05

Нещодавно начальник відділу податкових сервісів Івано-Франківської ДПІ Надія Бочкур провела сеанс "гарячої лінії", під час якої надала роз’яснення щодо порядку подання та заповнення Повідомлення  про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою N20-ОПП.

Пропонуємо основні запитання,  на які  платники бажали отримати відповіді:

Хто повинен подавати звітність за формою 20-ОПП?

Обов’язок повідомляти про свої об’єкти оподаткування платникам визначений пунктом 63.3 статті 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI. Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 №462), шляхом подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

Відповідно до  Порядку повідомлення про об’єкти оподаткування повинні подавати всі платники податку: як юрособи (у тому числі їх відокремлені підрозділи), так і фізособи - підприємці — за наявності, виникненні чи змін об’єктів оподаткування.

До об’єктів оподаткування і об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням відноситься майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

 В які терміни та куди подавати звітність за формою 20-ОПП?

Подавати звітність за формою ф. № 20-ОПП можна як у паперовому, так і в електронному вигляді. Повідомлення за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (початком перебігу 10-денного строку є дата набуття платником права щодо об’єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування (розпорядження) об’єктом оподаткування) до податкового органу за основним місцем обліку платника.

 Чи можна  подати звітність за формою 20-ОПП в електронній формі?

Платники податків, які уклали з контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Інформацію про об’єкти оподаткування платники можуть побачити в приватній частині Електронного кабінету.

Чи потрібно зазначати у формі № 20-ОПП об’єкти оподаткування, які суб’єкт господарювання орендує у інших осіб та про об’єкти надані в оренду?

Об’єкт оподаткування, який орендується у інших осіб, обов’язково зазначається у ф. № 20-ОПП. Про це свідчить можливий стан об’єкта оподаткування  «орендується» і вид права на об’єкт оподаткування «право короткострокового користування, оренди або найму». У випадку коли платник   орендує  транспортний  засіб, то форма № 20-ОПП з інформацією про такий транспортний засіб також подається, як і інформація про інші орендовані  активи.

Також згадувану форму потрібно подавати і при наданні об’єктів в оренду.  При цьому зазначається стан об’єкта оподаткування: «здається в оренду». Якщо в оренду надаються приміщення (або частина приміщень), орендодавець, якому ці приміщення належать, зобов’язаний подати щодо них ф. № 20-ОПП.

Як виправити помилку?

 Якщо виявлено помилку в повідомленні за ф. № 20-ОПП, щоб  її виправити,  доведеться подати ф. № 20-ОПП заново, заповнивши її вірно.

У такому разі у повідомленні  потрібно вказати код ознаки надання інформації «3» (надання інформації про зміну відомостей про об’єкт оподаткування).

Яка передбачена відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

Відповідно до п. 117.1 ст. 117 ПКУ  з врахуванням змін, внесених згідно із Законом № 466-IX від 16.01.2020р, неподання у строки та у випадках, передбачених Кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених  Кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність - 1020 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність - 2040 гривень.