Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

28 лютого завершується кампанія одноразового добровільного декларування

опубліковано 24 лютого 2023 о 14:25

Ще 4 дні громадяни України мають можливість легалізувати свої статки, придбані до 1 січня 2021 року і з яких не були сплачені податки і збори. 

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть: 

- фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи; 

- фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків. 

Декларуванню підлягають грошові активи, рухоме та нерухоме майно, яке знаходиться на території України або за кордоном.

Ставка податку залежить від виду активу та місця його розташування. Так для активів, які знаходяться в Україні ставка становить 5 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно. Для активів, які знаходяться за кодоном – 9 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

У разі декларування активу у вигляді держаних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року – 2,5 відсотки.  Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

Декларація подається в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету. Сплатити одноразовий збір необхідно протягом 30 календарних днів з дня подання декларації.

Якщо декларант подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, та вибрав сплату трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку: 

- першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; 

- другого платежу – до 01 травня 2024 року; 

- третього платежу – до 01 травня 2025 року.