Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які платники єдиного податку мають застосовувати касові апарати?

опубліковано 05 квітня 2023 о 15:30

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що підприємці – платники єдиного податку, які обрали другу, третю чи четверту групу, при здійснення готівкових розрахунків повинні застосовувати касові апарати. Не застосовують реєстратори розрахункових операцій (касові апарати) підприємці першої групи спрощеної системи оподаткування. 

Крім того, підприємці, які здійснюють діяльність у населених пунктах із населенням більше ніж 25 тисяч осіб при використанні РРО зобов’язані встановлювати платіжні термінали. 

Платники податків при розрахунках зі споживачами поряд з традиційними касовими апаратами можуть застосовувати програмні РРО – сучасний аналог класичного касового апарату, який можна встановити на комп’ютер, смартфон чи планшет. 

Перевагами програмних РРО є швидка реєстрація каси – в електронному вигляді подається лише одна форма 1-ПРРО, автоматичне формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС та реєстрація чеків безпосередньо в ДПС, без інформаційного еквайра. ПРРО автоматично оновлюється та не потребує сервісного обслуговування. 

Розпочати роботу з програмним РРО доволі просто. Насамперед, платнику необхідно отримати електронний підпис та зареєструвати пункт продажу в Електронному кабінеті, тобто створити і надіслати он-лайн форму 20-ОПП. 

Наступний крок - обрати безкоштовний ПРРО від ДПС або платний – від комерційних фірм та зареєструвати в податковій службі. Для реєстрації програмного РРО суб’єкт господарювання або його представник подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь на надіслану форму №1-ПРРО надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО (віртуальну касу). Далі потрібно завантажити файл ПРРО і встановити його на планшет, смартфон чи комп'ютер, які будуть виконувати роль каси в пункті продажу.