Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ірина Столярик взяла участь в Міжрегіональному економічному Форумі «Розвиток бізнес-сектору України. Відновлення».

опубліковано 15 грудня 2022 о 17:09

Івано-Франківська ТПП реалізовує захід за грантової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку USAID, в якому взяла участь і начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. В ході заходу розглядались питання відновлення України та створення ефективних умов підтримки та допомоги бізнесу.

Ірина Столярик зазначила: «Війна створила нову реальність і змушує пристосовуватися до неї. Зі свого боку держава максимально адаптовує податкове навантаження і податкові правила до воєнних умов для підтримки бізнесу в умовах війни. І практично з перших днів війни такі правила були максимально спрощеними».  

За її словами, на початку березня призупинено перебіг строків для платників податків та контролюючих органів, призупинено податкові перевірки та роботу системи електронного адміністрування ПДВ. З того ж таки березня знижено ставку ПДВ на пальне з 20 до 7 відсотків, а ставку акцизного податку – до нуля. Підприємцям дозволено не сплачувати єдиний внесок за себе і з квітня дозволено не сплачувати єдиний податок підприємцям першої та другої груп. А також для спрощення ведення бізнесу запроваджено для юридичних та фізичних осіб спеціальну 3 групу зі сплатою єдиного податку в розмірі 2% від доходу.

Враховуючи необхідність наповнення бюджету, в травні було дещо підкориговано податкові правила, зобов'язавши платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати свої зобов'язання, дотримуватися термінів сплати податків, подання звітності та реєстрації податкових накладних.

Керівник податкової служби області зауважила, що такі дії однозначно дали свій позитивний результат. Бізнес області не зупинився, а починаючи з травня практично вийшов на рівень минулого року, а в окремих напрямках випередив його.

Так, за період дії воєнного стану кількість платників на Прикарпатті збільшилась на 2 тисячі 500 суб’єктів господарювання, а їх загальна кількість склала 85 тисяч. «Відповідно маємо покращення ситуації і з прийнятими на роботу працівниками. Якщо в лютому-квітні середньомісячний показник прийнятих на роботу працівників складав 4700 осіб, то починаючи з травня він складає близько 8000 тисяч, а це вже майже рівень минулого року (8400 осіб)», - зазначила Ірина Столярик.

Також керівник служби зробила акцент на ще одному важливому кроці, який держава зробила на підтримку бізнесу -   релокації. На сьогодні податковою службою Івано-Франківщини отримано інформацію про 97 суб’єктів господарювання, які релокувалися з територій, де ведуться бойові дії. Проте, про перехід на облік до податкової служби Івано-Франківщини заявили лише 35 суб’єктів господарювання і на сьогодні ними вже сплачено до бюджету 7,3 млн гривень.

«У зв’язку з тим, що сьогодні чимало бізнесу вимушені переїжджати та облаштовуватись на новому місці, хочу зауважити, що їм необхідно виконати процедуру перереєстрації і сплачувати податки уже за новим місцем реєстрації», - звернула увагу посадовець.

Також Ірина Столярик зазначила, що сьогодні ми вже попередньо можемо спрогнозувати, що з економічними викликами, які приніс з собою 2022, Івано-Франківщина впоралася. Про що свідчить зокрема і сплата податкових платежів та обов’язкових зборів платниками Прикарпаття. Так, станом на 1 грудня 2022  ними загалом сплачено 28,5 мільярдів гривень податків та зборів, з них 10,9 мільярдів гривень надійшло до загального фонду держбюджету, 9 мільярдів гривень до місцевих бюджетів області та 8,5 мільярдів гривень єдиного внеску до Пенсійного фонду України. У порівнянні з надходженнями минулого року ця цифра зросла більш як на 8 мільярдів гривень. У відсотковому відношенні це плюс 35 % до загального бюджету, 32 % до місцевих бюджетів, та 42 % до Пенсійного фонду.

«Держава з розумінням ставиться до проблем, з якими змушений боротися сьогодні бізнес, щоб втриматися на плаву. Ми вдячні за добросовісну сплату податків, незважаючи на встановлені пільги для малого бізнесу, створені робочі місця та підтримку ЗСУ та ТРО. Не секрет, що сьогодні економіку усієї країни тримають тилові області, які повинні працювати фактично із за ті регіони, де зараз ведуться бойові дії, щоб підтримати життєдіяльність країни», - підсумувала Ірина Столярик.