Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про виклики місцевих бюджетів говорили податківці на зустрічі з керівниками територіальних громад

опубліковано 12 серпня 2022 о 16:27

За ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» сьогодні, 12 серпня, відбулась зустріч представників органів місцевого самоврядування Івано-Франківщини з народними депутатами України Оксаною Савчук, Віталієм Безгіним, Олександром Матусевичем, Олегом Марусяком та керівництвом Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, на якій обговорили актуальні питання діяльності територіальних громад в умовах воєнного стану.

Одним з ключових питань, що розглядались на зустрічі, було питання забезпечення надходжень до бюджетів територіальних громад, зокрема надходження податку на нерухомість та земельного податку. Як зауважили представники територіальних громад, цьогоріч громадяни ще не отримали податкових повідомлень – рішень з нарахованими сумами податку на нерухомість та земельного податку, в зв’язку з чим місцеві бюджети можуть недоотримати певні кошти.

Як зазначила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, в зв’язку з воєнним станом в нашій країні, виникли деякі труднощі з нарахуванням місцевих податків. За її словами, це пов’язано і з блокуванням доступів до Реєстрів речових прав, інформація з яких використовується для нарахування податку на майно, і з отриманням  витягів із технічної документації щодо нормативно-грошової оцінки земельних ділянок, які видаються Головним управлінням  Держгеокадастру в Івано-Франківській області, і з введенням нових програмних продуктів на рівні ДПС України, які використовуються при нарахуванні податку на майно.

При цьому, Наталія Зікрата запевнила, що вже незабаром податковою службою буде забезпечено нарахування та вручення повідомлень – рішень з податку на нерухомість та земельного податку усім громадянам області. Водночас наголосила, що сплатити податкові зобов’язання громадяни мають змогу впродовж 60 календарних днів з дня отримання повідомлення.

Активно обговорювали присутні і питання сплати податку на доходи фізичних осіб, який є найбільшою складовою надходжень до бюджетів територіальних громад. Зокрема, висловились за необхідність закріплення на законодавчому рівні сплати цього податку за місцем здійснення діяльності підприємства чи підприємця.

Наостанок учасники зустрічі домовилися про подальшу співпрацю, в т.ч. і  щодо забезпечення наповнення бюджетів територіальних громад, адже фінансова стабільність громад в умовах війни - це надійний тил для Збройних Сил України.