Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація найманої праці – пріоритетне завдання сьогодення

опубліковано 03 серпня 2022 о 13:27

Шляхи співпраці та спільні заходи, спрямовані на виявлення та усунення порушень у сфері трудових відносин, обговорили під час робочої зустрічі представники ГУ ДПС в Івано-Франківській області та Управління Держпраці в Івано-Франківській області.

Зокрема, мова йшла про підміну деякими недобросовісними роботодавцями трудових відносин цивільно-правовими, між якими є суттєві відмінності, слушно зауважив в.о. начальника Управління Держпраці Роман Смага. Адже трудовий договір, за його словами, передбачає постійне місце роботи, режим праці та відпочинку, посадові обов’язки та виплату заробітної плати на постійній основі, та що найбільш важливо для найманого працівника, є гарантією його соціального захисту, оскільки працедавцем сплачується ЄСВ до Пенсійного фонду України. Робота ж обох служб повинна бути скерована на виявлення таких фактів порушення трудового законодавства.

Окрім того, під час зустрічі-наради працівники обох відомств обговорили зміни до КЗпП, зокрема внесені Законом України №2136, який передбачає на період ведення військових дій укладання трудових договорів не лише в письмовій формі, а й в усній. Однак, як нагадав присутнім заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Віктор Глушпенко, будь-яка форма укладання трудового договору, зобов’язує роботодавця видати Наказ про прийом на роботу працівника та надати до податкової служби відповідне повідомлення про працевлаштування особи до початку виконання нею трудових обов’язків. Власне, наявність наказу про прийом на роботу та згадане повідомлення і є підтвердженням для працівника його офіційного працевлаштування.

Наостанок учасники зустрічі погодили шляхи та способи інформаційної комунікації між двома службами, що забезпечить більш ефективне виконання державних завдань, спрямованих на виведення трудових відносин “з тіні”.