Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації законодавства та подання повідомлення до податкової про укладені договори з оренди нерухомості йшлося під час зустрічі з рієлторами в податковій службі

опубліковано 09 лютого 2022 о 13:55

Вчора, в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області відбулась зустріч за участі заступника начальника ГУ ДПС Наталії Зікратої та голови Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Віктор Фурдіяка. Під час зустрічі обговорили новації податкового законодавства, особливості подання повідомлення до податкової служби про укладені за посередництвом рієлторів договорів з оренди нерухомості, податкову амністію та обов’язку застосування РРО.    

Заступник начальника ГУ ДПС Наталія Зікрата нагадала, що суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтори), зобов’язані надсилати щокварталу інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) з оренди нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації, за формою, встановленою Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497. При поданні такої інформації юридичні особи повинні подавати звітність з ідентифікатором форми J05006, фізичні особи - F05006.    

Крім того, Наталія Зікрата зауважила, що за порушення порядку або строків подання зазначеної інформації рієлтори несуть відповідальність. Зокрема, визначено, що за порушення суб'єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтером), порядку або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості - передбачено накладення штрафу в розмірі 680 гривень. За такі повторні дії вчинені суб'єктом протягом року передбачено накладення штрафу в розмірі 1360 гривень за кожне таке порушення.

Також під заходу заступник начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС Оксана Жураківська зауважила, що на території Івано-Франківської територіальної громади рішенням Івано-Франківської міської ради від 18.12.2019 року № 371-34 визначено мінімальні суми орендного платежу за 1 квадратний метр нерухомого майна фізичних осіб в залежності від місцезнаходження об’єкта нерухомого майна, його функціонального використання, зокрема чи це некомерційна діяльність, у т.ч. для проживання фізичних осіб, чи для виробничої діяльності або ж інша комерційна діяльність.   

Крім того, посадовець розповіла про зміни в оподаткуванні при продажу нерухомості. Зокрема, без сплати ПДФО можна буде продавати нерухомість лише, якщо продаж відбувається 1 раз на рік  і при цьому таке майно перебуває у власності платника податку понад 3 роки. При цьому, ця умова не поширюється на об’єкти отримані у спадщину. Якщо ж майно продається вдруге протягом року, то ставка ПДФО вже буде 5 відсотків, при цьому сплачується ще 1,5 відсотки військового збору. У разі продажу фізичною особою третього і більше об’єктів нерухомого майна протягом року застосовується ставка ПДФО у розмірі 18 відсотків від чистого доходу і 1,5 відсотки військового збору. Тобто, суму доходу можна зменшити на документально підтверджені витрати, а саме витрати на будівництво або на придбання об’єкта нерухомості на підставі договору купівлі- продажу та витрати, понесені на придбання об’єкта нерухомості на етапі незавершеного будівництва.    

Також під час заходу заступник начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС Ольга Рожко розповіла про порядок нарахування податку на нерухоме майно. Такий податок сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

За її словами, за об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів.

Підставою для нарахування податку є дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

Також посадовець навела приклад розрахунку податку на нерухомість. Зокрема, зауважила, що у 2022 році податок нараховується за звітний 2021 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2021, яка складала 6 000 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 90 гривень (6 000 * 1,5  відсотка). Для м. Івано-Франківська для такої нерухомості ставка за 1 кв.м становить 0,5 відсотка.

Отже зауважила Ольга Рожко, сума податку залежить від ставки податку встановленої відповідною місцевою радою за місцезнаходженням кожного об’єкта нерухомості та загальної площі таких об’єктів.

Також звернула увагу, що за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно норм Кодексу, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку щороку до 1 липня року. Сплатити податкове зобов’язання необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Також, платники можуть провести звірку у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів і даними, платника податку. На підставі наявних у власника оригіналів документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Актуальним під час заходу було питання застосування рієлторами касових апаратів. Зокрема, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС Ігор Кравець розповів, що фізичні особи-підприємці 2,3,4 групи, які отримують готівкові кошти за надані послуги чи реалізований товар, зобов'язані застосовувати РРО, а також забезпечувати можливість покупцям розрахуватись банківською карткою через платіжний термінал. 

Також посадовець інформував і про діючу відповідальність підприємців за незастосування РРО чи ПРРО під час проведення розрахункових операцій. Зокрема, у разі не проведення операцій через РРО чи ПРРО застосовується штраф в розмірі 100 відсотків вартості реалізованих товарів, при повторному порушенні штраф 150 відсотків.

Ігор Кравець зауважив, що рієлтори замість традиційних касових апаратів, можуть зареєструвати програмний РРО, оскільки такий програмний продукт безкоштовний і відповідно не призведе до фінансових витрат. Дане програмне забезпечення можна використовувати на планшеті, смартфоні чи комп’ютері і є легким у користуванні, а його реєстрація проводиться в короткі терміни. Для початку необхідно в електронній формі з використання цифрового підпису подати форму № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО необхідно завантажити з вебпорталу ДПСУ з розділу «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/) на відповідний гаджет та присвоїти йому фіскальний номер, який надійде в квитанції при його реєстрації. Після цих дій ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформацію і відеоуроки з даного питання в цьому ж розділі «Програмні РРО», а  у разі виникнення питань можуть отримати інформаційну підтримку в Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації чи звернутись до податкової служби за номерами телефонів (0342) 77-18-68 та 77-18-86.

На завершення заходу Наталія Зікрата акцентувала увагу і на тому, що з 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Також розповіла хто має задекларувати доходи чи отримати податкову знижку. Крім того, розповіла про можливість скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням активів, з яких раніше не були сплачені податки,  тобто податковою амністією, яка триватиме до 1 вересня 2022 року.