Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації в законодавстві, механізм та термін їх запровадження обговорили на Громадській раді при ГУ ДПС в Івано-Франківській області

опубліковано 27 березня 2024 о 17:25

Які зміни в податковому законодавстві запроваджені уже в цьому місяці та які наберуть чинності в наступні періоди – одна з тем обговорення на засіданні Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. Мова йде про Закон України від 23.02.2024 року №3603, яким внесено певні зміни щодо ПДВ, податку на прибуток, ПДФО, акцизу, єдиного податку для 4 групи, плати за землю та податку на нерухоме майно. Так, начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик інформувала представників бізнес-спільноти та громадськості, що даним законодавчим документом встановлено ставку ПДВ 7% для незареєстрованих ліків, які використовуватимуться для забезпечення програм доступу. Окрім того, з 1 липня для платників податків передбачено скорочення термінів бюджетного відшкодування ПДВ за рахунок зменшення тривалості податкових перевірок даного податку. Так, камеральна перевірка повинна тривати не довше 20 днів, а документальна – 40 днів, з дня подання декларації. 

Варто зазначити, що Законом України 3603 скасовано також відповідальність за помилкове зазначення платником податків у платіжних документах неправильного бюджетного рахунку отримувача коштів, за умови своєчасної ним сплати. Врегулювання даного питання, нагадала Ірина Столярик, свого часу ініціювала громадськість. Серед нововведень, посадовець називає також скасування терміну для для звірки даних щодо нарахувань МПЗ, який раніше обмежувався 30 днями з моменту вручення ППР.

Також актуальним стало нагадування роботодавцям про збільшення розміру мінімальної заробітної плати - уже з 1 квітня вона складатиме 8000 гривень. Мінімальний страховий внесок з єдиного внеску за найманого працівника, зазначила Ірина Столярик, становитиме 1760 гривень. Відповідно мінімум, який необхідно  буде сплатити роботодавцю за найманого працівника складе 9760 гривень.

Що ж до бюджетних надходжень, то за І квартал ц.р. планується залучити до бюджетів майже 7,4 мільярда гривень податкових платежів. З них майже 2,5 мільярда гривень скеровуються до державного бюджету, 2,3 мільярда гривень до місцевих бюджетів області та 2,6 мільярда гривень єдиного внеску до Пенсійного фонду України. Такі попередні цифри озвучила присутнім начальник ГУ ДПС в області. 

Окрім того, на засіданні Громадської ради було обговорено особливості ведення деклараційної кампанії 2024, рівень сплати МПЗ, нюанси заповнення звітності з податку на прибуток та інші актуальні для бізнес-спільноти Прикарпаття питання.

На завершення Ігор Вінтонюк, голова Громадської ради, подякував Ірині Столярик та працівникам обласної податкової служби за конструктивну співпрацю з підприємництвом регіону, розуміння потреб та проблем бізнесу у цей нелегкий час та відкритість і чесність у діяльності служби. В свою чергу, очільниця ГУ ДПС в області висловила вдячність усім платникам, які сумлінно сплачують податки, та наголосила на спільній меті, а це – Перемога над російським окупантом та відбудова держави.