Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новації та роботу бізнесу в умовах війни говорили на засіданні Громадської ради

опубліковано 09 листопада 2023 о 16:50

Сьогодні, 09 листопада 2023 року, відбулось чергове засідання громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. Начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик поінформувала присутніх про результати роботи податкової служби області за 10 місяців п.р. Як зазначила керівник податкової служби області, з початку року до бюджетів сплачено 27,1 мільярди гривень податків та зборів, з них, до зведеного бюджету надійшло 18,3 мільярди гривень, що на 441 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року та майже 8,8 мільярди гривень єдиного внеску до Пенсійного фонду (+  1,2 млрд грн). 

Нагадала Ірина Столярик і про обов’язок суб’єктів господарювання застосовувати РРО та ПРРО та відновлення застосування штрафів за порушення законодавства при здійсненні готівкових розрахунків. Також розповіла про відновлення окремих видів перевірок суб’єктів господарювання, про звільнення від штрафних санкцій та пені у разі самостійного виправлення платником помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, не нарахування штрафних санкцій та пені у разі сплати платником основної суми платежу протягом 30 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення, сплату майнових податків та МПЗ.

Також Ірина Столярик відзначила збільшення бізнесової активності. За її словами, багато підприємців і компаній активно реагують на виклики, які виникають під час війни, та шукають нові можливості. «З початку війни кількість cуб’єктів господарювання зросла майже на 7000 осіб і це враховуючи те, що свою діяльність, припинили 3,6 тис. СГД, - сказала посадовець. За її словами, частково на зростання кількості суб’єктів господарювання вплинули ті, які самостійно переїхали і провадять діяльність на Прикарпатті, а також релоковані підприємства, на сьогодні зареєстровано 139 релокованих підприємств, ними сплачено близько 27 млн грн податків». 

Крім цього, Ірина Столярик ознайомила членів Громадської ради з роботою нового податкового мобільного застосунку «Моя податкова», завдяки якому громадяни можуть легко отримати інформацію про свої доходи, перевірити свою податкову адресу, податкові зобов’язання, переглянути податкові повідомлення-рішення, та навіть сплатити податки онлайн.

Голова громадської ради Ігор Вінтонюк ознайомив присутніх із змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», відповідно до яких на період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування, формування нового складу громадських рад не проводиться, а також строк повноважень діючих громадських рад продовжується на цей період. «В зв’язку з цим, - зазначив голова ради – формування нового складу громадської ради проводитися не буде, і рада  продовжуватиме свою роботу у затвердженому складі і надалі». 

Також члени громадської ради обговорили питання оподаткування благодійної допомоги та порядок подання звітності громадськими організаціями, зокрема додатку ГД (гуманітарна допомога) до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.