Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Стан надходжень податкових платежів до бюджету та нещодавні зміни в податковому законодавстві обговорили на засіданні Громадської Ради при ГУ ДПС в області

опубліковано 09 листопада 2022 о 12:43

Чи впорався бізнес Івано-Франківщини, попри воєнний час в країні, з забезпеченням надходжень до бюджету, та як вплинули нещодавні зміни в податковому законодавстві на підприємництво в регіоні, обговорили під час чергового засідання члени Громадської ради при ДПС в Івано-Франківській області та фахівці обласної податкової служби.

Відкриваючи зібрання Ігор Вінтонюк, як голова Громадської ради, та як представник активного підприємництва Прикарпаття, зазначив, що платники податків усвідомлюють усю відповідальність, яку в цей нелегкий час покладає на них держава. Адже бізнес, який має змогу провадити діяльність на території, де не ведуться бойові дії, повинен стати надійним економічним тилом у боротьбі країни з агресором.

Продовжуючи тему, розпочату головою ради, начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик насамперед подякувала платникам Івано-Франківщини за їх патріотизм, виявлений у т. ч. й у сумлінній сплаті податків. Так, завдяки платникам Прикарпаття до бюджету країни за 10 місяців року надійшло 25,5 мільярдів гривень податкових платежів та зборів, що перевищило торішні показники більш як на 7 мільярдів гривень. З них до зведеного бюджету країни надійшло 17,8 мільярдів гривень та ще 7,6 мільярдів гривень єдиного внеску сплатили страхувальники до Пенсійного фонду України.

“Добросовісна сплата податків є найкращою візитівкою для будь-якого бізнесу, яка засвідчує його надійність та порядність насамперед як ділового партнера. Тож я дякую як представникам великого, так і малого підприємництва за кожне офіційно створене робоче місце, за кожну сплачену ними гривню податків, та відповідно внесок у нашу беззаперечну перемогу”, - наголосила очільниця податкової служби.

Відтак, робота податкової служби області скерована на налагодження партнерських відносин з реальним сектором економіки, який чесно працює та сплачує податки. Відповідно, його представники зажди можуть розраховувати на консультаційну підтримку фахівців служби.

На конструктивну співпрацю з державою налаштований і місцевий бізнес. Як зазначила Галина Гривнак, представник ГС Бізнес-Асоціації Івано-Франківська, яка також взяла участь у сьогоднішньому засіданні Громадської ради, створення здорового економічного середовища неможливе без підтримки з боку державних органів, в т. ч. й податкової служби. Відтак, подальший хід засідання був спрямований на обговорення змін в податковому законодавстві, зокрема Постанови КМУ № 1154 від 12.10.2022 р., якою внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації Податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також ЗУ від 20.09.2022 р. № 2600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Актуальною темою для обговорення були особливості реєстрації волонтерської діяльності. Відтак начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС  Мар'яна Мороз ознайомила присутніх з Порядком формування та ведення реєстру волонтерів, затвердженого Наказом Мінфіну від 30.10.2014 № 1089, а також з новаціями, що стосуються документального підтвердження витрат волонтерів, передбачених ЗУ №2600.

Також на засіданні розглядалися питання релокації підприємств з інших регіонів країни та особливості їх податкового обліку, а також пошук нових резервів з наповнення бюджету.

Також члени Громадської ради мають на меті подати на розгляд проекти  змін  до діючого законодавства, зокрема ініціюють можливість отримання суб’єктами господарювання ліцензії на право здійснення певних видів діяльності через Електронний кабінет платника податків, що, на думку дорадчого органу, полегшить умови ведення бізнесу у воєнний час.