Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

П Р О Т О К О Л № 4 засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області

опубліковано 24 березня 2023 о 10:46

П Р О Т О К О Л  № 4

засідання Громадської  ради  при  Головному  управлінні ДПС в Івано-Франківській області 

23.03.2023                                                                   м. Івано-Франківськ

Присутні: 

Члени Громадської ради в кількості 15 осіб (список додається). 

Представник ГС «Бізнес Асоціація Івано-Франківська» Гривнак Галина.

представники ГУ ДПС в області:

начальник ГУ ДПС Столярик Ірина;

начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС Грушецька Оксана;

начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС Князевич Михайло;

начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС Мороз Мар’яна; 

заступник начальника відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС, секретар Громадської ради Назарчук Олена.

З питання 1 порядку денного: 

ВИСТУПИВ: голова Громадської ради Вінтонюк Ігор, який привітав членів Громадської ради та зазначив, що платники податків усвідомлюють усю відповідальність, яку в цей нелегкий час покладає на них держава. Адже бізнес, який має змогу провадити діяльність на території, де не ведуться бойові дії, повинен стати надійним економічним тилом у боротьбі країни з агресором.

З питання 2  порядку денного:

ВИСТУПИЛА: начальник ГУ ДПС в області Столярик Ірина, яка подякувала платникам за сумлінну сплату податків та ознайомила присутніх з результатами роботи податкової служби Прикарпаття за 2 місяці 2023 року.

Ірина Столярик розповіла про роботу ГУ ДПС в напрямку запобігання нелегальної зайнятості населення. Як зазначила очільниця, ГУ ДПС та Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з праці підписали Меморандум про співпрацю, в якому визначили заходи, які будуть вживатися даними службами для виявлення роботодавців, які мають високі ризики використання незадекларованих працівників. При цьому наголосила, що метою цих заходів, в першу чергу є проведення роз’яснювальної роботи як з роботодавцями так і найманими працівниками та добровільне укладання суб’єктами господарювання трудових договорів, тобто акцент на легалізації найманої праці.

Щодо питання звітування фізичних осіб, які займаються волонтерською діяльністю, то як повідомила Ірина Столярик, для здійснення волонтерської діяльності, в першу чергу, фізичній особі необхідно зареєструватися у Реєстрі волонтерів. Надалі вони зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати документальне підтвердження таких витрат: чеки, виписки, квитанції, акти, доручення, запити на благодійну допомогу. Про результати своєї діяльності у 2022 році такі волонтери повинні відзвітувати, подавши декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня п.р. 

Водночас Ірина Столярик, зауважила, що кошти, які надійшли на рахунок благодійника не підлягають оподаткуванню, в тому випадку, якщо вони в подальшому були виплачені у вигляді благодійної допомоги на користь учасників бойових дій, військовослужбовців, працівників ЗСУ, НГУ, СБУ, МВС, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, які задіяні у відсічі російської агресії або на благо родичів цих учасників бойових дій, або фізичних осіб, які мешкали на території населених пунктів, в яких проводяться бойові дії, або які вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах. При цьому суми надходжень повинні бути відображені у декларації.

Також Ірина Столярик розповіла про кампанію декларування – 2023 та порядок розрахунку мінімального податкового зобов’язання. 

ВИСТУПИЛА: начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС Мороз Мар’яна, яка розповіла про подання резидентами України Повідомлень про набуття у власність, реєстрацію та продаж чи ліквідацію контрольованої іноземної компанії або утворення без статусу юридичної особи (фонди, трасти). За її словами, починаючи з 1 січня 2022 року українці повинні повідомляти ДПС про будь-яку дію з корпоративними правами, що призводить до зміни обсягу прав контролю. Для подання повідомлення про КІК встановлений строк – 60 календарних днів з дня набуття або відчуження частки або з дня початку чи припинення контролю щодо КІК. 

За неподання такого повідомлення, встановлена фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 300 прожиткових мінімумів, для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт. Станом на 01.01.2023 розмір штрафу становить 805 200 гривень. 

Члени Громадської ради взяли участь в обговоренні отриманої інформації. 

Голова Громадської ради Ігор Вінтонюк підбив підсумки та закрив засідання.

 

Голова  Громадської ради                                          Ігор ВІНТОНЮК

Секретар Громадської ради                                        Олена НАЗАРЧУК