Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №7 засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області

опубліковано 26 квітня 2021 о 13:21

П Р О Т О К О Л  № 7

   засідання Громадської  ради  при  Головному  управлінні

ДПС в Івано-Франківській області

 21.04.2021                                                                  м. Івано-Франківськ

Присутні:

Члени Громадської ради в кількості 11 осіб (список додається), а також 4 особи – он-лайн.

представники ГУ ДПС в області:

начальник ГУ ДПС в області Столярик Ірина;

начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС в області  Мороз Мар’яна;

заступник начальника відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС в області, секретар громадської ради Назарчук Олена.

Кворум є.

Відкрив засідання Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор, який запропонував наступний порядок:

1. Підсумки діяльності Головного управління ДПС області за 3 місяці 2021 року.

2. Кампанія декларування доходів громадян – 2021.

3. Списання штрафних санкцій та пені відповідно до ЗУ від 04.12.2020 року №1072 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

4. Різне.

ГОЛОСУВАЛИ: за озвучений порядок денний:

«За» – 16

«проти» – 0

«утримався» – 0.

З питання 1, 2 та 3 порядку денного:

ВИСТУПИЛА: начальник ГУ ДПС в області Столярик Ірина, яка поінформувала про роботу податкової служби області за І квартал п.р. щодо наповнення бюджетів всіх рівнів. Також ознайомила з попередніми підсумками кампанії декларування доходів – 2021, нагадала про можливість платників податків скористатися нормами Закону України №1072 щодо безвідсоткового відтермінування до кінця року податкових боргів, загальна сума яких не перевищує 6800 гривень, а також прощення штрафних санкцій за умови сплати платниками податків основної суми боргу до 10 червня 2021 року, використання суб’єктами господарювання РРО чи ПРРО.

Також Ірина Столярик проінформувала про особливості подання об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ, звітності для платників єдиного податку 3 групи, нових форм декларацій з ПДВ та податку на прибуток підприємств.

З питання 4 порядку денного:

ВИСТУПИЛА: начальник ГУ ДПС в області Столярик Ірина, яка зазначила, що з метою збільшення надходжень податків до місцевих бюджетів податковою службою області вживаються заходи щодо налагодження тісної співпраці з керівництвом  новостворених територіальних громад. За її словами, на сьогодні ДПС України автоматизовано процес надання органам місцевого самоврядування звітності платників – юридичних осіб про суми нарахованих та сплачених податків та зборів, суми податкового боргу та переплат. Тобто, кожна територіальна громада щомісяця в Електронному кабінеті може сформувати зведену інформацію в розрізі платників – юридичних осіб про нараховані, сплачені суми податків, інформацію про борг чи переплату.

За словами Ірини Столярик, окрім перелічених резервів є й такі, що можуть бути виявлені безпосередньо на території громад. Зокрема, це інформування податкової служби області про виявлених неоформлених найманих працівників, факти виплати заробітної плати в «конвертах» чи здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

ВИСТУПИЛИ: всі члени Громадської ради, які позитивно висловились за роботу, яка проводиться податковою службою області в напрямку співпраці з керівництвом новостворених територіальних громад. Також висловились за необхідність активізації керівництва територіальних громад щодо співпраці з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на їх території, з метою сплати ними податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, акцизного податку та майнових податків до бюджетів цих громад.

Також присутні запропонували ініціювати зміни до діючого податкового законодавства, зокрема щодо скасування норми стосовно обов’язкової відмітки банку на платіжному дорученні про сплату коштів за ліцензію на торгівлю підакцизними товарами та можливість подання заяви на отримання такої ліцензії через Електронний кабінет платника. Крім цього, з метою вчасної поінформованості громадян щодо нарахованих їм сум майнових податків, а відповідно і сплати, запропоновано забезпечити відображення в Е-кабінеті податкових повідомлень-рішень на дату формування, а не на дату їх вручення.

ВИРІШИЛИ: Направити запропоновані зміни до ДПС України для врахування при ініціюванні пропозицій щодо змін до податкового законодавства.

 

Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор підбив підсумки та закрив засідання.

 

Голова  Громадської ради                                           Ігор  ВІНТОНЮК

 

Секретар Громадської ради                                       Олена НАЗАРЧУК