Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №6 засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області

опубліковано 24 березня 2021 о 13:17

П Р О Т О К О Л  № 6

 

  засідання Громадської  ради  при  Головному  управлінні

ДПС в Івано-Франківській області

 

17.03.2021                                                                  м. Івано-Франківськ

 

Присутні:

Члени Громадської ради в кількості 6 осіб (список додається), а також 6 осіб – он-лайн.

представники ГУ ДПС в області:

начальник ГУ ДПС в області Столярик Ірина;

начальник відділу пресслужби, адміністрування субсайту та комунікацій з громадськістю ГУ ДПС в області  Мороз Мар’яна;

заступник начальника відділу пресслужби, адміністрування субсайту та комунікацій з громадськістю ГУ ДПС в області, секретар громадської ради Назарчук Олена.

 

Кворум є.

Відкрив засідання Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор, який запропонував наступний порядок:

1. Підсумки діяльності Головного управління ДПС області за 2 місяці 2021 року.

2. Скасування мораторію на проведення перевірок платників податків.

3. Кампанія декларування доходів громадян – 2021.

4. Списання штрафних санкцій та пені відповідно до ЗУ від 04.12.2020 року №1072 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

5. Різне.

ГОЛОСУВАЛИ: за озвучений порядок денний:

«За» – 12

«проти» – 0

«утримався» – 0.

З питання 1,2,3 та 4 порядку денного:

ВИСТУПИЛА: начальник ГУ ДПС в області Столярик Ірина, яка розповіла про результати роботи Головного управління ДПС в області за січень-лютий 2021 року, зокрема щодо забезпечення надходжень до бюджету, про бізнесову активність СГД Івано-Франківщини, про відновлення проведення планових документальних перевірок юридичних осіб. Також зупинилась на питанні списання ЄСВ та можливістю платників скористатися законодавчою нормою щодо списання нарахованих штрафних санкцій та пені за умови сплати основної частини боргу, відповідно до ЗУ від 04.12.2020 року №1072 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Крім цього, розповіла про кампанію декларування доходів громадян, отриманих ними у 2020 році.

З питання 5 порядку денного:

ВИСТУПИЛА: Марія Томин, яка ознайомила присутніх з напрацьованими на засіданні президії пропозиціями змін до Податкового кодексу.

Зокрема, запропонувала:

1. встановити ставки ПДФО залежно від розміру доходу, а саме: до доходу, який не перевищує 1 МЗП – ставка 10%, до доходу від 1 до 5 МЗП - ставка 15%, від 5 до 10 МЗП - ставка 20%, від 10 до 30 МЗП – ставка 25%, і дохід, який перевищує 30 МЗП - ставка 30%.

2. відмінити поняття «Максимальна база для нарахування  ЄСВ». На сьогодні ця сума становить 15 МЗП. Таким чином, з доходів, які перевищують цей розмір також буде сплачуватись єдиний внесок, що в свою чергу, забезпечить додаткові надходження до Пенсійного фонду.

3. встановити розмір доходу у вигляді заробітної плати, який дозволятиме застосовувати податкову соціальну пільгу в розмірі мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць) без застосування коефіцієнту 1,4.

4. доповнити Класифікатор видів економічної діяльності новим видом діяльності «Блогерство».  

5. внести зміни до законодавства щодо оподаткування доходів фізичних осіб-підприємців - блогерів, які надають рекламні послуги через мережу інтернет, а також доходів, отриманих від монетизації відеоконтенту. При цьому передбачити, що дана категорія платників може здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування або застосовувати лише 3 групу єдиного податку із ставкою 5 відсотків.

6. внести зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких фізичні особи – підприємці, сплачували б податок з доходів фізичних осіб не за місцем своєї реєстрації, а за місцем здійснення діяльності суб’єктів господарювання, а юридичні особи сплачували б ПДФО до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.

В ОБГОВОРЕННІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ:

Вінтонюк Ігор, Микитка Геннадій, Строїч Петро, Островський Роман.

ВИРІШИЛИ: Направити запропоновані зміни до ДПС України для врахування при ініціюванні пропозицій щодо змін до податкового законодавства.

Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор підбив підсумки та закрив засідання.

 

Голова  Громадської ради                                           Ігор  ВІНТОНЮК

 

Секретар Громадської ради                                       Олена НАЗАРЧУК