Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №3 засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області

опубліковано 05 жовтня 2020 о 13:00

  

П Р О Т О К О Л  №3

  засідання Громадської  ради  при  Головному  управлінні

ДПС в Івано-Франківській області

29.09.2020                                                                  м. Івано-Франківськ

Присутні:

Члени Громадської ради в кількості 14 осіб (список додається).

представники ГУ ДПС в області:

заступник начальника ГУ ДПС в області Зікрата Наталія;

начальник відділу адміністрування єдиного внеску управління податкового адміністрування Лоїв Майя;

начальник відділу пресслужби, інформаційної політики та адміністрування субсайту ГУ ДПС в області Мороз Мар’яна;

заступник начальника відділу пресслужби, інформаційної політики та адміністрування субсайту ГУ ДПС в області Назарчук Олена;

ГДІ відділу обліку платників, обліку об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, електронних сервісів, електронного документообігу, реєстрації за окремими видами податків та ведення державного реєстру фізичних осіб – платників податків управління електронних сервісів ГУ ДПС в області Кріцак Андрій.

Кворум є.

Відкрив засідання Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор, який запропонував наступний порядок:

1. Підсумки діяльності Головного управління ДПС області за 8 місяців 2020 року.

2. Детінізація ринку праці.

3. Мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та  застосування штрафів і пені з єдиного соціального внеску.

4. Програмні РРО та порядок їх використання.

5. Різне.

ГОЛОСУВАЛИ: за озвучений порядок денний:

«За» – 14

«проти» – 0

«утримався» – 0.

ВИСТУПИВ: Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор, який привітав членів Громадської ради та наголосив на важливості наповнення Державного та місцевого бюджетів. Також зауважив, що саме платники податків є основним джерелом наповнення бюджетів, тому члени громадської ради повинні відстоювати права платників.  

 З питання 1 порядку денного:

ВИСТУПИЛА: заступник начальника ГУ ДПС в області Зікрата Наталія, яка розповіла про результати роботи Головного управління ДПС в області за січень-серпень 2020 року, зокрема щодо забезпечення надходжень до бюджету, про бізнесову активність СГД Івано-Франківщини, роботу в напрямку детінізації ринку праці та мораторій за застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та  застосування штрафів і пені з єдиного соціального внеску.

ВИСТУПИВ: ГДІ відділу обліку платників, обліку об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, електронних сервісів, електронного документообігу, реєстрації за окремими видами податків та ведення державного реєстру фізичних осіб – платників податків управління електронних сервісів ГУ ДПС в області Кріцак Андрій, який розповів про переваги програмних РРО та порядок їх реєстрації.

В ОБГОВОРЕННІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ:

Кукурудз Ростислав, який запропонував працівникам ГУ ДПС в області розробити пам’ятку, в якій зазначити алгоритм дій платника при реєстрації програмного РРО.

Строїч Петро, який висловився за необхідність внесення змін до Закону України від 20.09.2019 № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» із змінами від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», зокрема щодо відміни обов’язкового застосування РРО з 01.01.2021 року платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, діяльність туристичних агентств, туристичних операторів,  діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах, діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) та деталей і приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.  

Микитка Геннадій, який запропонував організувати круглий стіл за участю членів Громадської ради, фахівців Головного управління ДПС в Івано-Франківській області та місцевих депутатів, на якому ініціювати пропозиції щодо відміни застосування РРО з 1 січня 2021 року для платників, передбачених Законом  України від 20.09.2019 № 129-IX із змінами.

ВИРІШИЛИ:

1. підтримати пропозицію Кукурудза Ростислава та рекомендувати працівникам ГУ ДПС в області розробити пам’ятку, в якій зазначити алгоритм дій платника при реєстрації програмного РРО.

2. підтримати пропозицію Микитки Геннадія щодо проведення круглого столу. Також визначились, що представляти Громадську раду у заході будуть Микитка Геннадій, Строїч Петро, Кукурудз Ростислав та Скригунець Василь. Дату і час проведення круглого столу буде визначено додатково.

ВИСТУПИЛА: начальник відділу адміністрування єдиного внеску управління податкового адміністрування ГУ ДПС в області Лоїв Майя, яка розповіла про порядок списання заборгованості з ЄСВ, передбачений Законом України від 13.05.2020 р. № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» та зазначила, які суб’єкти господарювання та в які терміни можуть скористатися таким правом.

ВИСТУПИВ: Микитка Геннадій, який запропонував розглянути на засіданні круглого  столу за участю членів Громадської ради, фахівців Головного управління ДПС в Івано-Франківській області та місцевих депутатів також питання:

1. списання заборгованості з ЄСВ фізичним особам – підприємцям;

2.впорядкування баз даних ГУ ДПС з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. За словами Геннадія Микитки, проблематика даного питання полягає в тому, що громадяни, які згідно правовстановлюючих документів на нерухомість мають у своїй власності лише частку квартири чи будинку, отримують від податкових органів повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в яких базою оподаткування визначено не частку квартири чи будинку, а їх загальна площа. Крім цього, такі повідомлення отримує один або всі власники таких часток.  Це призводить до того, що громадяни змушені зайвий раз відвідувати податкову інспекцію для проведення звірки, а податківці витрачають час на внесення необхідних змін в ручному режимі, друкують додаткові повідомлення-рішення та витрачають бюджетні кошти на зайві поштові відправлення;

3. внесення змін до Податкового кодексу в частині сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету фізичними особами – підприємцями, які є податковими агентами, податку на доходи фізичних осіб за місцем здійснення їх діяльності.

ВИРІШИЛИ: підтримати пропозицію Микитки Геннадія.

Голова Громадської ради Вінтонюк Ігор підбив підсумки та закрив засідання.

 

Голова  Громадської ради                                           Ігор  ВІНТОНЮК

 

Секретар Громадської ради                                          Олена НАЗАРЧУК